10.martā Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātē (SZF) pirms oficiālās pirmizrādes tika prezentēta dokumentāla filma Brīvību ģitārai (Free to Rock) par rokmūzikas ietekmi dzelzs priekškara krišanā. Uz prezentāciju bija ieradušies filmas producenti Dags Jegers (Doug Yeage) un Niks Binklijs (Nick Binkley).  

Dekāna p.i. profesors Juris Rozenvalds, Niks Binklijs, Dags Jegers un SZF docents Viktors Freibergs

  Filma producēta ar Grammy muzeja, Rokenrola slavas zāles, Stasa Namīna centra Maskavā un ASV valdības atbalstu. Filma vēsta par rokmūziku kā maigo varu, kas mazinājusi komunistiskās sistēmas spēju kontrolēt jaunatnes domas un darbības, kā arī ir bijis svarīgs faktors Padomju impērijas sabrukumam. Filma tapusi desmit gadu garumā, un tajā atainotie notikumi risinās Rīgā, Maskavā, Berlīnē, Ļeningradā, Prāgā un Budapeštā. Savus viedokļus pauž desmitiem politiķu, valsts vadītāju, mūziķu un aktīvistu no bijušās PSRS, Austrumeiropas valstīm un ASV, to skaitā bijusī Latvijas valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, mūziķi Pits Andersons un Valērijs Saifudinovs. Filmas idejas aizsākums ir tās producentu Daga Jegera (Doug Yeage) un Nika Binklija (Nick Binkley) sarunas ar Latvijas mūziķiem Pitu Andersonu un Valēriju Saifudinovu (patlaban dzīvo ASV) par rokenrola nozīmi cilvēkiem, kas dzīvoja aiz dzelzs priekškara. Līdz ar to filmā ir dokumentēti vairāki notikumi, kas norisinājās Latvijā, kā nelegāla rokmūzikas ierakstu ievešana un pirmo elektrisko ģitāru izgatavošana mājas apstākļos.     Pirms filmas skatīšanās LU SZF asociētais profesors Ivars Ijabs iepazīstināja auditoriju ar filmas producentiem un LU SZF dēkāna p.i. profesors Juris Rozenvalds sacīja īsus ievadvārdus par filmā apspriesto tēmu. Pēc filmas noskatīšanās producenti Dags Jegers un Niks Binklijs pastāstīja par filmas aizkulisēm, tapšanas procesu un filmā neiekļautajiem materiāliem.  

  Rīt, 11.martā kinoteātrī Splendid Palace notiks filmas oficiālā pirmizrāde Latvijā.   Bildes no prezentācijas       Filmas treileris:  

Dalīties