Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) Informācijas pārvaldības studiju programmas studenti janvāra beigās apmeklēja BOBCATSSS konferenci, kas ir ikgadējs simpozijs veltīts informācijas un bibliotēku zinātnēm. Arī šogad uz konferenci devās SZF studenti no Informācijas pārvaldības studiju nodaļas un pāris nedēļas pēc konferences ir gatavi dalīties piedzīvotajā.  

 

Šī ir jau divdesmit trešā reize, kad gads iesākas ar BOBCATSSS konferenci. Šoreiz tā notika Brno, Čehijā, no 28. līdz 30. janvārim. Konferenci organizēja Masarukas Universitātes (Masarykova univerzita, Čehija) un Tamperes Universitātes (Tampereen yliopisto, Somija) studenti, izvēloties trīs tēmas, kas spēj pastāvēt atsevišķi, tai pat laikā esot cieši saistītas cita ar citu – dizains, inovācijas un līdzdalība. Šogad savus pētījumus konferencē prezentēja arī pieci studenti no Latvijas Universitātes – trīs pirmā kursa studenti – Andris Krūmiņš, Normunds Gutkis un Zane Meldere, viena otrā kursa studente – Lelde Petrovska, kurai šī bija jau otrā BOBCATSSS konference, un doktorantūras studente Liene Viļuma.

SZF informāči Lelde Petrovska, Normunds Gutkis, Andris Krūmiņš un Zane Meldere

  Jau pirms konferences organizatori bija informējuši dalībniekus par nokļūšanu un apmešanās vietām Brno. Organizatori bija sagatavojuši katram dalībniekam dāvanu maisiņu ar konferences programmu, pierakstu blociņu, krūzīti, kartes ar apskates objektiem Brno un citām nelielām dāvanām. No organizatoriskās puses šī konference ir pacēlusi BOBCATSSS jaunos augstumos, jo par visu bija padomāts un problēmsituāciju gadījumos organizatori nekavējoties palīdzēja visu atrisināt. Katra konferences diena tika veltīta savai tēmai, ko ievadīja vieslektors ar aizraujošu un iedvesmojošu prezentāciju. Par inovācijām stāstīja Profesors Jay Edwin Gillete (ASV), kurš visiem paliks atmiņā ar savu atvērto un pozitīvo skatījumu, kā arī mācot mums izmantot „pārvaldīšanas muskuli” (rādītājpirkstu; „use your management muscule”). Otrajā dienā Sinikka Sipilä (IFLA prezidente) vēstīja cik svarīgas ir bibliotēkas, un kā tās spēj ietekmēt sabiedrību. Taču Roberta Tassi (Itālija) ieinteresēja savā radošumā un atgādināja, ka ikviena interesanti pasniegta ideja būs pievilcīgāka par baltu papīra lapu. Kopumā varēja noklausīties sešas pecha-kucha prezentācijas, četrdesmit referātu prezentācijas, sešpadsmit plakātu prezentācijas un apmeklēt piecas radošās darbnīcas. Papildus tam tika piedāvātas arī deviņas sociālās programmas, kuru laikā varēja apskatīt dažādas bibliotēkas, muzejus, arhīvu un citas ievērojamas vietas Brno. Šīs sociālās programmas bija lieliska iespēja dalīties pieredzē ar čehu nozares speciālistiem, kā arī salīdzināt darba kultūru Latvijā un Čehijā.  Visu redzēt un dzirdēt gan nebija iespējams, tāpēc jau pirms konferences varēja pieteikties uz interesējošām radošajām darbnīcām un sociālo programmu apmeklējumu.  

Lelde Petrovska uzstājas ar pecha-kucha prezentāciju

  Organizatori bija parūpējušies arī par atpūtu. Tā neaprobežojās vien ar kafijas un pusdienu pauzēm vai ieteicamajām apskates vietām Brno. Pirmās dienas vakarā tika rīkotas svinīgas vakariņas ar mūziku, dejām un tradicionālo čehu ēdienu. Uz vakariņām varēja pieteikties jau novembrī, jo ieejas biļešu skaits bija ierobežots; interese bijusi liela, par to liecina cik ātri tika rezervētas visas vietas. Otrās dienas vakarā satikšanās notika nevis restorānā, bet gan vietējā bārā, kur dalībniekus izklaidēja dzīvā mūzika, tika apbalvoti labāko plakātu autori un izbaudītas dejas līdz pat rītam. Konferences noslēguma ceremonijā tika paziņots, ka nākamajā gadā BOBCATSSS konference notiks Lionā, Francijā, un viņiem tika nodots karogs.  

Karoga nodošana Francijas komandai

  Konference bija liels piedzīvojums, kas ļāva iepazīties ar citiem nozares studentiem un speciālistiem, redzēt un dzirdēt daudz skaistu un iedvesmojošu prezentāciju, apskatīt gleznaino Brno pilsētu un izbaudīt ko tā spēj sniegt, kā arī uzņemt milzīgu enerģijas devu jaunajam studiju semestrim. Konference bija noorganizēta augstā līmenī, kā rezultātā no dalībniekiem varēja dzirdēt labas atsauksmes vien. Un, skatoties nākotnē, varam tikai novēlēt, lai ar katru gadu palielinātos dalībnieku skaits.   Teksts: Zane Meldere un Andris Krūmiņš, LU SZF Informācijas pārvaldības 1.kursa studenti   Avots: lbbjss.wordpress.com

Dalīties