11. februārī plkst. 12:30 Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē notiks Latvijas Republikas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča vieslekcija „Latvijas ārpolitikas aktualitātes”, kuras laikā ministrs pasniegs Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas un Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas ikgadējo Inovāciju balvu starptautiskās politikas pētniecībā.

 

 

Pēdējā gada laikā starptautiskā vide Eiropā ir būtiski mainījusies, kam par iemeslu ir Krievijas militārā agresija Ukrainā. Paaugstinoties ārējā apdraudējuma līmenim, veiksmīgas ārpolitikas un drošības politikas nozīme ir ievērojami palielinājusies. Kopš šī gada janvāra sākuma Latvija ir kļuvusi par prezidējošo valsti ES Padomē, kas Latvijai neapšaubāmi iezīmē ne tikai jaunas iespējas ārpolitikā, bet arī jaunus izaicinājumus. Šī gada janvārī Saeimā notika ārpolitikas debates, kurās ārlietu ministrs atskatījās uz 2014. gadā paveikto un iepazīstināja ar šī gada prioritātēm. E.Rinkēviča vieslekcija Sociālo zinātņu fakultātē, zināmā mērā, būs parlamentāro debašu turpinājums ar LU SZF politikas zinātnes studentiem.

 

Lekcijas laikā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs  pasniegs Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas un LU SZF Politikas zinātnes nodaļas iedibināto ikgadējo Inovācijas balvu starptautiskās politikas pētniecībā. „Latvijas Universitāte, īpaši tās Sociālo zinātņu fakultāte, ir nozīmīgs Ārlietu ministrijas partneris jauno diplomātu sagatavošanā, un arī veicot zinātniski pētniecisko darbu par Latvijas ārpolitikai nozīmīgām tēmām. Latvijas Universitātes pasniedzēju un studentu zinātniskie darbi diplomātijas praktiķiem dod iespēju paraudzīties uz pasaules un starptautiskajām attiecībām no cita skatu punkta, rosinot kritisko domāšanu un piedāvājot jaunas idejas. Man ir prieks, ka šogad Inovācijas balva starptautiskās politikas pētniecībā tiks pasniegta jau otro reizi, jo tādējādi tiek nostiprināta sadarbība starp Latvijas Universitāti un Ārlietu ministriju. Ceru, ka šī balva motivēs studentus tālākai akadēmiskajai vai profesionālajai izaugsmei,” pauž ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

 


LU SZF Politikas zinātnes nodaļas vadītāja Iveta Reinholde uzsver: „Inovācijas balva ir apliecinājums veiksmīgam dialogam starp darba devēju un studentiem, jo studenti jau studiju laikā, veicot pētījumus par nozīmīgām starptautiskās politikas tēmām, gūst turpmākajam darbam svarīgas zināšanas un prasmes.”

 

Šogad balva tiks pasniegta LU SZF Politikas zinātnes maģistratūras absolventam Matīsam Veiguram par izcili izstrādātu maģistra darbu „Jugosfēras veidošanās vai Dienvidslāvijas atliekas: konvencionālā un interpretatīvā analīze konstruktīvisma ietvaros”, kurā izpētīta vēsturisko konfliktu ietekme uz reģionālās sadarbības procesiem Eiropā. Lai arī M. Veigura maģistra darbā galvenokārt ir tikuši izpētīti reģionalizācijas procesi Balkānu reģionā, tomēr šis darbs ir nozīmīgs arī Latvijai, jo viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm ir sadarbība ar Baltijas jūras reģiona valstīm, un maģistra darba teorētiskais ietvars paver iespējas Baltijas jūras reģiona valstu sadarbības analizēšanai. Pēc studiju beigšanas Matīss Veigurs turpina darbu kā analītiķis starptautiskā uzņēmumā FactSet.

 

Inovācijas balvas konkursā var pieteikties ikviens LU SZF PZN students, kurš ir izstrādājis oriģinālu pētījumu par starptautiskās politikas jautājumiem.

Dalīties