Personāla un organizāciju attīstības konsultante Gitāna Dāvidsone ne tikai lieliski novadīja LU SZF komunikācijas zinātnes studentiem praktiskās nodarbības, bet arī iepriecināja mūs ar ziņu, ka vēlas ziedot fakultātes bibliotēkai vairākas izglītojošas grāmatas par līderību, lai arī turpmāk studenti tās varētu lietot savu līderības prasmju attīstībā.

 

Kā radās ideja par grāmatu ziedojumu LU SZF bibliotēkai?

Kad jautā rakstniekiem vai māksliniekiem, kāpēc viņi rada savus darbus, nereti viņi saka, ka daļēji to darījuši sevis pašu dēļ un daļēji citu dēļ. Es varētu teikt, ka man grāmatu rakstīšana ir svarīga citu dēļ, jo lielu gandarījumu man rada apziņa, ka varu ar savām zināšanām, pieredzēm un atklāsmēm dalīties arī ar citiem. Jo vairāk cilvēku interesējas par manām grāmatām, izlasa tās grāmatas,un iegūst sev noderīgas atziņas, jo lielāka pārliecība man rodas, ka mērķis par dalīšanos ir sasniegts. Papildus tam, jūtos piederīga šai fakultātei, jo, lai gan esmu ieguvusi bakalaura un maģistra grādu psiholoģijā, tad doktorantūras studiju programmu politikas zinātnē esmu apguvusi tieši Sociālo zinātņu fakultātē. Inga Latkovska uzaicināja mani novadīt vairākas nodarbības komunikācijas zinātnes studentiem, tāpēc šis man šķita ļoti piemērots brīdis, lai dažas grāmatas uzdāvinātu ne tikai aktīvākajiem studentiem, bet arī fakultātei.

“Lai gan abas šīs grāmatas izdotas pirms laika, to paradokss slēpjas tajā, ka joprojām katru mēnesi ar mani sazinās interesenti, kas vēlas tās iegādāties, kā arī par abām grāmatām es periodiski vēl aizvien saņemu pozitīvas atsauksmes gan no vadītājiem un personāla vadības jomas praktiķiem, gan studentiem. Saņemtās atsauksmes rada manī pārliecību par to, ka šīs grāmatas vēl aizvien ir ļoti aktuālas un ka tās ir praktiski noderīgas,” stāsta Gitāna Dāvidsone.

Ar ko ir interesantas Jūsu līderības grāmatas?

Grāmata “Līderības fenomens Latvijā” ir interesanta ar to, ka daļa no grāmatā intervētajiem varoņiem ir vēl aizvien sabiedrībā redzami cilvēki, kuri turpina aktīvi darboties savā jomā, vēl citi ir mazāk redzami sabiedrībā. Interviju varoņi faktiski parāda līderības fenomena daudzšķautnību un mudina aizdomāties, par to, kas ir līderi un kādas ir/var būt līderības izpausmes. Grāmata liek padomāt arī par līderības un līderu rīcības ētiskajiem aspektiem.

Savukārt par grāmatu “Organizāciju efektivitātes modelis”, man jau rakstot bija sajūta, ka rakstu to nākotnei. Ja pirms 10 - 15 gadiem daudzi skeptiski raudzījās uz tādiem vadības aspektiem kā organizācijas kultūra, vērtības, arī līderība, par ko es tobrīd jau runāju, tad šobrīd tie organizāciju dienaskārtībā ieņem ļoti nozīmīgu vietu. Līdz ar to varētu teikt, ka tieši šobrīd grāmata ir ieguvusi aktualitāti. 

Kā nonācāt pie idejas, ka šādām grāmatām būtu jātop?

Pavisam vienkārši - grāmatas ir manas profesionālās pieredzes un tajās gūto atziņu apkopojums. Personāla vadības un organizāciju attīstības jomā profesionāli darbojos jau vairāk nekā 25 gadus, līdz ar to varu teikt, ka šajās tēmās dzīvoju, ne tikai par tām domāju un analizēju. Tā kā vēlos savās atziņās dalīties arī ar citiem, grāmatas šķiet atbilstošākais formāts pieredzes nodošanai. 

Kādu ziņu Jūs gribētu nodot nākotnes un esošajiem studentiem, kas vēl tikai sastapsies ar Jūsu grāmatām?

Lasot līderības grāmatu, ne tikai iepazīstiet tos vadītājus, par kuriem ir šī grāmata, bet arī pielaikojiet līdera lomu paši sev jo tikai tā var veidoties sapratne par to, kādām īpašībām jāpiemīt līderim un to, cik lielā mērā pats/pati sevi izjūti kā līderi. Piemēram, ja viens no varoņiem stāsta, kā plāno savu darbu vai stāsta par to kā izvēlējās savu nākotnes profesiju, tad arī tajā brīdī ir vērtīgi aizdomāties par to, kā savas izvēles izdarīji tieši tu, vai kā tu to darītu un, kādas atziņas vai atklāsmes es varu no šī cilvēka/ līdera iegūt. Tieši tā arī ir šo grāmatu jēga - ne tikai iegūt jaunas zināšanas, bet arī izmantot tās kā pašizziņas līdzekli.

Sakām lielu paldies Gitānai Dāvidsonei par vērtīgo grāmatu ziedojumu! Lai labi lasās!

Dalīties