Latvijas Zinātnes padomes Fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas projekta "Gatavi pārmaiņām? Kopīgo dabas resursu ilgtspējīga pārvaldība" (lzp-2019/1-0319) pētnieki publicējuši Rokasgrāmatu resursu lietotājiem.

Rokasgrāmata resursu lietotājiem veidota pētījumu projekta “Gatavi pārmaiņām? Kopīgo dabas resursu ilgtspējīga pārvaldība” (lzp-2019/1-0319) mērķu sasniegšanā. Projekta galvenais mērķis bija izpētīt pastāvošās prakses kopējo dabas resursu pārvaldībā, veidot sabiedrībā izpratni par notiekošo vides sabrukumu, kas rada arvien lielāku spiedienu uz ekosistēmām un sociālajām kopienām, kā arī novērtēt sabiedrības spēju reaģēt uz to sociālās un ekonomiskās realitātes Latvijas reģionos kontekstā.

Viens no būtiskiem pētījumu projekta “Gatavi pārmaiņām? Kopīgo dabas resursu ilgtspējīga pārvaldība” mērķa sastāvdaļām, izzinot pastāvošās prakses kopējo dabas resursu pārvaldībā, ir arī pārvaldības ieteikumu un rekomendāciju piedāvāšana, ņemot vērā kompleksus sociālus izaicinājumus dabas resursu apsaimniekošanā un plašāk – dabas resursu pārvaldībā. Dabas resursu pārvaldību nepieciešams īstenot ilgtspējīgā resursu pārvaldības veidā, ņemot vērā globālās, nacionālās un reģionālās vides pārmaiņu un risku ietekmes, bet vienlaikus arī noteiktos gadījumos un situācijās pārvaldībā un dabas resursu apsaimniekošanā iesaistīto pieredzes, redzējumu un praktisku piedāvājumu.

Dabas resursu apsaimniekošanā iesaistīto pieredze, redzējums un praktisks piedāvājums šī projekta ietvaros pētīts gadījumos, kuros var formulēt rīcības ieteikumus vai risinājumus dažādām sociālām grupām:

  • Gaujas nacionālā parka kā Bioreģiona iniciatīva un tās īstenošana

o Ko sociālie pētījumi var dot Bioreģiona iniciatīvai

  • Dabas resursu apsaimniekošana Gaujas nacionālajā parkā

o Praktiski padomi no iedzīvotāju vērtējuma par dabas liegumu teritorijām

o Interešu un bažu salāgošana Dabas aizsardzības plāna izstrādē

o Bioloģiskās saimniekošanas izaicinājumi un riski

  • Rekreācija un tūrisms Gaujas nacionālajā parkā

o Rīcības ieteikumi vietējiem iedzīvotājiem

o Rīcības ieteikumi tūristiem un viesiem

Veidojot Rokasgrāmatu, tika veikta paplašināta kopējo dabas resursu apsaimniekošanas dalībnieku attieksmes un prakses analīze, kam sekoja atklājumu apvienošana ar pašpārbaudi un pašvirzību, lai vadītu ieinteresēto pušu pārstāvju gatavību pārmaiņām. Šajā procesā pētnieki kopā ar iesaistītajiem ieinteresēto pušu pārstāvjiem koprades procesā nonāca pie pētniecības rezultātiem un to aprobācijas praktiskajā kopējo resursu apsaimniekošanā. Viens no nozīmīgākajiem pētījuma rezultātiem ir akadēmiskās kopienas sadarbība ar ieinteresētajām personām – praktiķiem, kopīgo dabas resursu apsaimniekotājiem, NVO sektora pārstāvjiem, kopienām, kas iesaistītas vietējo dabas resursu attīstībā un pārvaldībā.

Avoti rokasgrāmatas veidošanā

  • Ekspertu intervijas un padziļinātas intervijas ar bioloģiskās lauksaimniecības ekspertiem un bioloģiskajiem lauksaimniekiem GNP (2020. gada marts).
  •  Līdzdalības novērojums Dabas aizsardzības plāna izstrādes sabiedriskajā apspriešanā (2020. gada februāris).
  • Latvijas iedzīvotāju – GNP iedzīvotāju – aptauja par kopīgo dabas resursu pārvaldību tūrismā (2022. gada aprīlis, N=200, telefona intervijas, veicējs: Latvijas Fakti) (Gatavi pārmaiņām, 2022b, aprīlis).
  • Fokusa grupas diskusija ar GNP tūrisma nozares pārstāvjiem (2022. gada aprīlis).
  • Padziļinātās intervijas ar bioloģiskajiem lauksaimniekiem (2022. gada aprīlis).
  • Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas (LBLA) biedru kvantitatīvā aptauja (2022. gada aprīlis, N=57) (Gatavi pārmaiņām, 2022a, aprīlis).
  • Politikas dokumenti - GNP Dabas aizsardzības plāns (Dabas aizsardzības pārvalde, 2023a)


Rokasgrāmatas pilnā versijā pieejama: Rokasgrāmata resursu lietotājiem

Pētnieciskais projekts "Gatavi pārmaiņām? Kopīgo dabas resursu ilgtspējīga pārvaldība" (lzp-2019/1-0319) īstenots LU Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) Sociālo un politisko pētījumu institūtā (SPPI), pētījumu finansējusi Latvijas Zinātnes padome, Fundamentālo un lietišķo pētījumu projekti (FLPP).

 

Dalīties