Ceturtdien, 8. februārī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika Demokrātijas akadēmijas noslēguma pasākums ''Demokrātija un pilsoniskā sabiedrība. Ietekme un gūtais nākotnei?'', kurā eksperti un viedokļu līderi diskutēja par pilsoniskās aktivitātes nozīmi demokrātiskajos procesos, bet akadēmijas absolventi un atbalstītāji atbildēja uz jautājumiem par demokrātijas vērtībām, nozīmību, trūkumiem pilsoniskajā sabiedrībā.

Atklāšanas uzrunā biedrības ''Latvijas Lauku foruma'' izpilddirektores pienākumu izpildītāja Zane Seredina-Puriņa norādīja, ka Demokrātijas akadēmijā iegūtās zināšanas un prasmes veicinās absolventu spējas rast vidusceļu cieņpilnā sadarībā. Demokrātijas akadēmija turpinās pilnveidoties, reaģējot uz pilsoniskās sabiedrības izaicinājumiem un vajadzībām, attīstot jaunas mācību programmas un šobrīd piedāvā mācības jebkuram interesentam tiešsaistes e-mācību formātā platformā - www.demokratijasakademija.lv .

Pasākuma laikā notika paneļdiskusija, kurā piedalījās 7 eksperti un viedokļu līderi: Egils Levits, Aktīvo iedzīvotāju fonda programmas vadītājs Ansis Bērziņš, konsultante sabiedrības līdzdalības jautājumos Zane Legzdiņa – Joja, Krāslavas rajona partnerības administratīvā vadītāja un Demokrātijas akadēmijas absolvente Zane Ločmele, Demokrātijas akadēmijas īstenošanas partnerorganizācijas Latgales reģiona biedrības “Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs” koordinators Oskars Zuģickis, žurnāliste un mediju eksperte, Baltijas mediju izcilības centra dibinātāja un bijusī LTV programmu direktore Rita Ruduša, kā arī LU tenūrprofesore Inta Mieriņa.

Diskusijā dalībnieki meklēja atbildes uz jautājumiem par to, kā kļūt par demokrātu sevī, kā stiprināt valsts un pašvaldības institūcijas un uzticēšanos tām, kā veicināt pilsonisko aktivitāti, kāda ir mediju nozīme demokrātijā.

Tenūrprofesore Inta Mieriņa uzsvēra, ka demokrātiskās prasmes attīstās visa mūža garumā un Demokrātijas akadēmija ir svarīgs posms šo prasmju pilnveidošanā.

Foto: Kaspars Teilans, Demokrātijas akadēmija.

Iniciatīvu “Demokrātijas akadēmija” īsteno Latvijas nevalstiskās organizācijas – biedrība “Latvijas Lauku forums” sadarbībā ar Latvijas Pilsonisko aliansi, Dienvidlatgales NVO atbalsta centru, Kurzemes NVO centru, Valmieras novada fondu un Zemgales NVO centru, pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmas “Aktīvo iedzīvotāju fonds” finansiālajam atbalstam, apvienojot organizāciju līdzšinējo pieredzi un ekspertīzi, kas gūta 20 gadu garumā NVO sektora un pilsoniskās sabiedrības stiprināšanas aktivitātēs, lai aktualizētu pilsoniskas sabiedrības un līdzdalības jautājumus un to nozīmi, kā arī reaģētu uz esošajiem izaicinājumiem.

Dalīties