Šā gada Rīgas vasaras skola noslēdzās ar pasaules pirmizrādēm trim studentu veidotām dokumentālām īsfilmām par pārmaiņām Rīgas apkaimēs: “Tirgus sarunas” (filma par slaveno Rīgas centrāltirgu), “Pārmaiņu Vecrīga” (filma par viduslaiku Rīgas sirdi) un “Lielais Maestro” (filma par kurpju meistaru no Maskavas forštates). Pirmās divas filmas jau tagad var noskatīties internetā, bet trešā šobrīd vēl nav skatāma, jo tā vispirms plāno piedalīties vairākās studentu filmu festivālu konkursu skatēs.  

Foto: Dalībnieki pēc Rīgas vasaras skolas 2015 filmu pirmizrādēm Latvijas Universitātē Sociālo zinātņu fakultātē, Paulas Vilsones foto

  Filmu pirmizrādes notika Rīgas vasaras skolas noslēguma ceremonijā Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē. Filmu komandas iepazīstināja ar savām filmām un saspringto veidošanas procesu 8 vasaras skolas dienu laikā. Klātesošā publika izvēlējās arī savu favorīti – “Lielais Maestro” ar pārliecinošu balsu pārsvaru saņēma skatītāju balvu.   Šā gada Rīgas vasaras skolas temats bija “Pārmaiņas Rīgā”. Studenti no Nīderlandes, Rumānijas, Kirgizstānas, Itālijas, Spānijas, Ukrainas un Latvijas iepazina Rīgas apkaimes un mēģināja atrast to, kas un kā Rīgā mainījies. Piecu gadu laikā Rīgas vasaras skolas dalībnieki ir kopā izveidojuši jau 28 īsfilmas par dažādiem Rīgas mikrorajoniem.  

Foto: Rīgas vasaras skolas 2015 dalībnieki un organizatori

  Rīgas vasaras skola ir starptautiska praktiska dokumentālo īsfilmu veidošanas programma žurnālistikas, mediju un filmu studentiem, ko organizē Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļas mācībspēki un studenti. Nākamgad vasaras skolas temats būs sociālā atmiņa un dažādās identitātes, un tā notiks augusta sākumā.   Informācija, video un foto materiāli: www.rigasummerschool.eu un Rīgas vasaras skolas Facebook lapā.     Rīgas vasaras skolas 2015 ĪSfilmas – LV   CENTRĀLTIRGUS TIRGUS SARUNAS “Tirgus sarunas” ir īsfilma par Rīgas lielāko tirgus/iepirkšanās vietu – Centrāltirgu, kurš atrodas pilsētas sirdī. Īsfilmā stāstīts par to, kā tirgus ir mainījies pēdējos gadu desmitos. Filmas mērķis parādīt Centrāltirgus apslēptās vietas, piemēram, dzelzceļu virs tirgus un divus hektārus lielu pagrabu zem tā. Filmas autori: Žipāra Čotonova, Krievija / Kirgizstāna
Tatjana Počinska, Ukraina
Krista Klentaka, Latvija

  VECRĪGA PĀRMAIŅAS VECRĪGĀ Pēc Otrā pasaules kara Vecrīga piedzīvoja ļoti lielas pārmaiņas: tika nojauktas mājas, kā arī tika uzbūvētas jaunas celtnes. Bet vai mēs kādreiz esam ņēmuši vērā ietekmi, kuru šīs pārmaiņas ir radījušas cilvēkiem, kas Vecpilsētā ir dzīvojuši visus šos gadus? Vai viņi ir mainījušies? Vai cilvēkiem ir iespējams dzīvot tālāk vai tomēr dzīvot pagātnes ēnā? Filmas autori:
Siana Dimitrova, Bulgārija/Vācija 
Laura Aguera Santiago, Spānija

  “MASKAČKA” LIELAIS MAESTRO Maskačka. Staigājam. Mēs staigājam tik daudz, ka mūsu kurpēm vajag pauzi un varbūt pat atgriezt tās dzīvē no jauna. Tāpat kā cilvēkiem. Un lai to izdarītu, mums vajag kādus instrumentus. Bet jautājums ir: kādus instrumentus? Filmas autori: Sara Gossi, Itālija Gabriela Forfota, Rumānija / Nīderlande Filma būs pieejama skatīšanai internetā pēc tam, kad tā būs piedalījusies virknē filmu festivālu.  

Dalīties