Profesore Aija Zobena

 

Kopš 2010. gada Sociālo zinātņu fakultātes Socioloģijas nodaļa organizē pasākumu vidusskolēniem – Novadu spēles. Pirmajā darba nedēļā pēc skolēnu ziemas brīvdienām, 9. janvārī, Berlina auditorijā jau sesto reizi sapulcējās vidusskolēni no tuvākām un tālākām Latvijas vietām, lai piedalītos Novadu spēlēs.

 

Tā ir komandu spēle, kuras gaitā satiekas novadu jaunieši un izvērtē savas zināšanas par reģionālo attīstību un pētniecību. Šogad spēles pirmajā kārtā komandas iesniedza pētniecisku darbu „Mana nākotne - manā novadā (pilsētā)”, kurā vidusskolēni sava novada/pilsētas attīstību izvērtēja no jauniešu interešu un iespēju perspektīvas.

 

Novadu spēles organizē Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Socioloģijas nodaļa sadarbībā ar Sociālo un politisko pētījumu institūtu, ESF 1.1.1.2. aktivitātes projekta „Inovatīvu reģionālās attīstības diagnostikas instrumentu izstrāde” darba grupu.

 

 

 

Novadu spēļu mērķis ir veicināt vidusskolēnu interesi par reģionālo attīstību un pētniecību, bet darīt to jauniešiem saistošā formā. Spēles kārtās ir sabalansēti gan pētnieciskie, gan radošie uzdevumi, tiek attīstītas prasmes izteikt savas idejas kompaktā formā (gan mājas darbu, gan spēles gaitā tapušo prezentāciju ilgums ir ierobežots).

 

Spēles dalībnieku „ģeogrāfija” ir visai plaša. Šogad spēles noslēguma kārtā piedalās Aknīstes vidusskolas, E.Glika Alūksnes valsts ģimnāzijas un Babītes vidusskolas komandas.

 

 

 

Pēc ieceres spēlē piedalās novadu komandas (5-8 skolēni), kas skolotāja-konsultanta vadībā sagatavo mājasdarbus – uz pētījumiem balstītus pārskatus par sava novada un reģiona attīstību un piedalās erudīcijas konkursā par reģionālās attīstības jautājumiem. Spēles gaitā komandas izvērtē sava novada attīstības iespējas, salīdzina tās ar citu novadu jauniešu redzējumu un kopīgi diskutē par jauniešu iespējām un lomu sava reģiona un Latvijas nākotnes veidošanā.

 

Šogad konkurence bija īpaši spraiga, jo dalībnieku komandas bija rūpīgi gatavojušās. Lai gan E.Glika Alūksnes valsts ģimnāzijas komandai ir ievērojama pieredze – skolotājas I.Vilemsones vadībā vidusskolēni Novadu spēlēs piedalās jau vairākus gadus, debitantu veiksme šogad palīdzēja uzvaras laurus plūkt Aknīstes vidusskolas komandai (skolotāja A.Voitišķe). Otra debitantu komanda – Babītes vidusskolas jaunieši (skolotāja D.Eglīte), braši turējās saviem Alūksnes kolēģiem līdzi un dalīja ar tiem otro vietu. 

 

Skolēnu pētnieciskie darbi, spēles laikā pausto viedokļu apkopojums ir nozīmīgs pienesums pētniekiem  ESF 1.1.1.2. aktivitātes projekta „Inovatīvu reģionālās attīstības diagnostikas instrumentu izstrāde” izpildē, jo šie materiāli tiks izmantoti nozīmīgas mērķgrupas – jaunatnes vajadzību un interešu  analīzē. Spēles noslēguma kārtā jaunieši diskutēja par to, kādas iniciatīvas varētu aktivizēt kopienu dzīvi novados, vai jauniešu profesijas izvēli ietekmē viņu izpratne par novada sociāli ekonomiskās attīstības perspektīvām, kādi nosacījumi sekmētu jauniešu palikšanu/atgriešanos uz dzīvi dzimtajos novados pēc profesijas ieguves.

 

Šī gada Novadu spēles noslēgušās, gaidīsim jaunus spēļu dalībniekus atkal nākamajā sezonā!

 

 

Bildes

Dalīties