Pagājušajā nedēļā LU Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) komunikācijas zinātnes maģistranti un doktoranti viesojās LU Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā (DAC), iepazinās ar tā jauno ēku un Torņkalna studentu pilsētiņas attīstības plāniem. Ar studentiem tikās LU Saimniecības departamenta Attīstības daļas vadītāja arhitekte Ineta Tumaševska.

Teksts: LU SZF komunikācijas zinātnes maģistranti un Vita Zelče

Pagājušajā nedēļā LU Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) komunikācijas zinātnes maģistranti un doktoranti viesojās LU Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā (DAC), iepazinās ar tā jauno ēku un Torņkalna studentu pilsētiņas attīstības plāniem. Ar studentiem tikās LU Saimniecības departamenta Attīstības daļas vadītāja arhitekte Ineta Tumaševska.

 

“Mācību videi, tai skaitā arī vietai var būt ļoti liela nozīme akadēmisko sasniegumu kaldināšanā. Tādēļ īpašs prieks par tiem Latvijas Universitātes dabaszinātņu studentiem, kuriem jau šobrīd ir iespēja mācīties mūsdienīgā un radošā vidē, kas, esmu pārliecināta, pacels studiju kvalitāti vēl augstākā līmenī,” uzver komunikācijas zinātnes maģistrante Lāsma Šķestere. Arī Artis Zaharāns atzīst, ka, “neapšaubāmi, jaunā ēka ir vērtīgs ieguvums Latvijas Universitātei un tajā izvietoto fakultāšu studentiem. Īpaši vēlētos atzīmēt, ka ēka veidota tā, lai studenti tajā justos brīvi un vēlētos tur pavadīt laiku arī ārpus lekcijām. Īpaši interesants bija Inetas Tumaševskas stāstījums par tālākajiem LU kampusa izveides plāniem, sevišķi par Humanitāro un sociālo zinātņu centra būvniecību. Kopumā augstu vērtējama LU kampusa izveide, kas nākotnes studentiem sniegs iespēju iegūt ļoti kvalitatīvu izglītību mūsdienīgā vidē.”

Maģistrants Andris Reinholds, daloties iespaidos, norāda: “LU DAC apmeklējums bija ļoti vērtīgs, jo bija iespēja pārliecināties par LU vīzijas īstenošanu. Jāatzīst, ka tur nonākot, ātri sajūtama patīkama vide, kas veidota uz sadarbību, jo kopējā telpa ir atvērta, brīva, bet tai pašā laikā ir iespējams atrast kādas "vientuļas saliņas", kur pašam vai ar savu komandu paglābties apkārtējiem traucēkļiem. Manuprāt, šis ir pierādījums, ka iespējams telpu radīt ne tikai to pamata funkciju pildīšanai, bet organizēt to pārdomātā veidā, kas tai piešķir papildus nozīmi. Jāatzīmē, ka tiek uzsvērta dabiskā gaisma, kas atrašanos tur padara patīkamu, kā arī lieliski ieraudzīt, ka tiek izmantoti Latvijā ražotās mēbeles, kas saņēmušas starptautisku atzinību par dizainu, kas rada tādu kā lepnuma sajūtu. Ir pārsteidzoši redzēt ilgtermiņa domāšanu, proti, ka iespējams "-" par "+" pārveidot, jeb Latvijā salīdzinoši mazo studentu skaitu centralizējot vienuviet, tam vajadzētu veicināt attīstību caur dažādo zinātņu mijiedarbību.” “Viena no ekskursijas iespaidiem bagātākā daļa bija iespēja paviesoties uz fakultātes jumta, esot tieši rokas stiepiena attālumā no lielajiem atpazīstamības burtiem – Latvijas Universitāte,” piebilst Sintija Reinholde.

 

LU Dabaszinātņu akadēmiskais centrs, kurā mājo Bioloģijas, Ķīmijas, Medicīnas, Ģeogrāfijas un zemes zinātņu un Fizikas un matemātikas fakultātes, tika atklāts 2015. gada 7. septembrī. Plānots, ka nākamais Torņkalna LU studentu pilsētiņā taps Medicīnas un tehnisko zinātņu centrs, bet 2018.–2020. gadā – arī Humanitāro un sociālo zinātņu centrs, kur no savas līdzšinējās mājvietas Lomonosova ielā 1A pārcelsies arī Sociālo zinātņu fakultāte. Komunikācijas zinātnes maģistrantus un doktorantus īpaši interesēja tieši LU attīstības plāni, kas ietver arī sporta centra, koncertzāles, dienesta ēku, autostāvvietu, dzelzceļa stacijas un citu objektu būve. Ineta Tumaševska uzsvēra, ka šī ir pirmā speciāli Latvijas Universitātei būvēta ēka pēdējo 100 gadu laikā un ir gandarījums, ka šo projektu izdevies paveikt tik sekmīgi. Ļoti priecē arī tas, ka ēkas funkcionālo kvalitāti esot novērtējusi arī apvienība “Apeirons”, ēkai piešķirot speciālbalvu “Zelta kruķis”.

 

“Manuprāt, ekskursija bija no tiesas izdevusies. Sajūta bija tāda, ka neesam Latvijā,  Latvijas Universitātes daļā, bet kādā ļoti modernizētā Skandināvijas augstskolā. Ārkārtīgs prieks, ka Latvijas Universitāte ir uzsākusi tik iespaidīgas pārmaiņas. Domāju, ka ar renovētām, modernām telpām studēt gribētāju skaits divkāršosies! Telpu izskats, sakoptība, gaišums, pārdomātība un pielāgotība rada rosinošu atmosfēru mācībām. Atzinīgus vārdus varu veltīt arī ekskursijas gidei arhitektei Inetai Tumaševskai, patika stāstījums,” rezumē Sintija Reinholde.

 

Dalīties