No 15. līdz 20. novembrim Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes bakalaura studiju programmas studenti jau astoto reizi devās studiju braucienā uz Greifsvaldes Universitāti Vācijā.

Foto: Vācijas Kanclera birojs

Teksta autors: Jurģis Kalniņš

 

No 15. līdz 20. novembrim Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes bakalaura studiju programmas studenti jau astoto reizi devās studiju braucienā uz Greifsvaldes Universitāti Vācijā.

 

SZF dekāna prof. Jura Rozenvalda docētā studiju kursa Demokrātijas modeļi  ietvaros no jau astoto reizi tika organizēts mācību brauciens uz Greifsvaldes Universitāti Vācijā. Braucienā piedalījās gan SZF studenti, gan arī ERASMUS studenti no  četrpadsmit valstīm. LU SZF Politikas zinātnes nodaļas  un Greifsvaldes universitātes Politikas zinātnes un komunikācijas zinātnes institūta sadarbības projekta mērķis  ir veicināt pieredzes apmaiņu starp abām universitātēm, organizējot studentu diskusijas par mūsdienu demokrātijas teorētiskajiem jautājumiem. Katrā no sešām diskusiju grupām tika iekļauti astoņi dalībnieki – gan SZF  studenti, gan Greifsvaldes studenti, gan ERASMUS programmas studenti no LU.  Katra grupa izvēlējās kādu no mūsdienu demokrātijai aktuālām  problēmām, piemēram, mūsdienu mediju lomu demokrātiskajā procesā, populisma ietekmes pieaugumu, ASV prezidenta vēlēšanu un Brexit  referenduma norisi un rezultātus, etnolingvistisko grupu savstarpējo attiecību izkārtojumu  u.c. un  aplūko  tās  dažādu mūsdienu demokrātijas teoriju griezumā.  Grupu sagatavotās diskusijas, kas paredz arī aktīvu citu grupu dalībnieku iesaisti, norisināsies nākamnedēļ SZF, kad Greifsvaldes studenti ilggadējā projekta vadītāja Greifsvaldē  Stefana Everta (Ewert)  vadībā viesosies SZF.

 

Sadarbības projekts paredz  arī  abu valstu augstāko valsts varas institūciju apmeklējumus. Tieši Latvijas Republikas Valsts svētkos projekta dalībnieki no Rīgas un Greifsvaldes  devās uz Berlīni, kur tiem tika organizēta  ekskursija uz Vācijas Kanclera biroju. Mums radās  īpaša izdevība uz īsu brīdi  satikties ar Vācijas Kancleri Angelu Merkeli un iemūžināt šo tikšanos kopbildē.  Kā  Angela Merkele  pati teica projekta dalībniekiem,  viņai tā bija grūta diena, notika sarunas ar  Baraku Obamu, Lielbritānijas premjeri un – dienas pašās beigās – arī tikšanās ar projekta dalībniekiem.  Rīgā projekta dalībnieki apmeklēs  Saeimu, kur diskutēs  ar “Vienotības” un “Saskaņas” deputātiem O. Kalniņu un B. Cileviču.  

 

Ceļš uz Greifsvaldi un atpakaļ uz Rīgu  bija patiesi garš, tas prasīja astoņpadsmit stundas autobusā katrā virzienā,  tomēr visi dalībnieki vienprātīgi atzīst, ka tas bija tā vērts – šādi projekti piešķir studijām īpašu “garšu”. Tiek padziļinātas auditorijās gūtās teorētiskās zināšanas, paplašinās paziņu un draugu loks, īsti studentiskā garā nopietnās studijas savienojas  ar atraktīvo socializāciju.

 

Dalīties