Dr.philol. Līga Krūmiņa,
LU SZF pasniedzēja, Latvijas Zinātnes padomes eksperte

  Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē (LU SZF) tika aizstāvēts pirmais pētījums komunikācijas zinātnes nozares bibliotēkzinātnes apakšnozarē.  

Foto: Aigas Grēniņas promocijas darba aizstāvēšana 2015.gada 3.jūlijā, LU SZF

  Aigas Grēniņas promocijas darbs “Bibliotēka 2.0 un Google paaudze: aktoru mijiedarbības iespējas mūsdienās” ir veltīts bibliotēkzinātnes nozarē akadēmiski un profesionāli aktuālam jautājumam: kā bibliotēkas var piesaistīt 8., 9. klašu skolēnus (Google paaudzi) un darboties atbilstoši šādu – uz tehnoloģijām vērstu pusaudžu vajadzībām un interesēm? Tematā no lietotāju perspektīvas ir apskatīta bibliotēku pakalpojumu pilnveides nepieciešamība un iespējas, jo šī vecuma pusaudži tiek minēti kā viena no mērķauditorijas grupām, kas varētu atteikties no bibliotēku pakalpojumu izmantošanas ne tikai šobrīd, bet arī nākotnē. Bibliotēka un Google paaudze ir analizēti kā mijiedarbībā esoši aktori. To pozitīvas saskarsmes rezultātā bibliotēkas spētu ieinteresēt pusaudžus, kuri līdz ar bibliotēku piedāvāto pakalpojumu izmantošanu paaugstinātu savu informācijpratības līmeni, sekmētu intelektuālo attīstību un mazinātu digitālās plaisas iespējamās sekas.   Pētījuma teorētisko pamatu ir veidojusi Lietotājorientēta pieeja, Radikālo pārmaiņu teorija un Bibliotēkas 2.0 modelis. Autore detalizēti ir raksturojusi teorētiskajā literatūrā atrodamās diskusijas par jēdzienu izpratni un pētāmā lauka saturu (arī kritiku šajos aspektos). Pētījuma empīriskā bāze ir skolēnu anketēšanas un fokusgrupu diskusiju rezultāti (820 anketas un 61 diskusijas dalībnieka viedoklis), kā arī 1802 Latvijas digitālajā kultūras kartē (kulturaskarte.lv) iekļautās bibliotēkas. Izvēlētā pētījuma metodoloģija ir ļāvusi iegūt datus gan par bibliotēku lietotājiem, gan par mazāk pētītajiem bibliotēku nelietotājiem. Pētījumā pirmo reizi izvērstā veidā ir apkopots pusaudžu viedoklis par viņu informācijas lietošanas paradumiem kontekstā ar nozares pētnieku atziņām par šīs lietotāju grupas informacionālo uzvedību un mūsdienīgas bibliotēkas izpratni.  

Foto: Aiga Grēniņa promocijas darba aizstāvēšanā, LU SZF

  Aigas Grēniņas promocijas darbs ir pirmais pētījums, kurš ir aizstāvēts komunikācijas zinātnes nozares bibliotēkzinātnes apakšnozarē. Šis fakts ir īpaši nozīmīgs tāpēc, ka bibliotēkzinātne Latvijā ir oficiāli atzīta par zinātni, tas ir, iekļauta Latvijas Zinātnes padomes Zinātņu nozaru un apakšnozaru sarakstā salīdzinoši nesen – tikai 1998. gadā.

Dalīties