Nākamnedēļ Rīgā, Valmierā un Daugavpilī būs iespēja bez maksas noskatīties īsfilmas, kas piedalās Poznaņā notiekošā “Short Waves” festivālā. Programmā iekļautas septiņas dokumentālas, animācijas un spēlfilmas, ko veidojuši jaunie poļu režisori. “Short Waves” filmu skati Latvijā jau otro gadu pēc kārtas rīko Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte (LU SZF) sadarbībā ar Polijas vēstniecību Latvijā.

 

Pirmdien, 9. martā plkst. 15:00 filmu programmu būs iespējams noskatīties Vidzemes augstskolā Valmierā, Cēsu ielā 4. Otrdien, 10. martā plkst. 15:00 filmas būs skatāmas Daugavpilī, Poļu kultūras centrā Varšavas ielā 30, bet trešdien, 11. martā, plkst. 15:00 Multikino Rīgā, Mūkusalas ielā 71 (Riga Plaza). Ieeja uz visiem seansiem ir bezmaksas, aicināti visi interesenti.

 

Skatītājiem Latvijā būs iespēja arī nobalsot par savu favorīti. “Short Waves” balsojumi dažādās pasaules vietās tiks apkopoti un Grand Prix tiks paziņots festivāla noslēguma pasākumā 29. martā Poznaņā.

 

“Short Waves” ir Polijas AD Arte fonda iniciatīva un tas šogad notiks jau septīto reizi notiks Polijas pilsētā Poznaņā. Rīga, Valmiera un Daugavpils būs starp tām pasaules pilsētām, kurās tiks organizētas filmu skates. Latvijā to rīko LU SZF un Polijas vēstniecība Rīgā sadarbībā ar Multikino, Polijas kultūras centru Daugavpilī un Vidzemes Augstskolu. 

   

PROGRAMMĀ IEKĻAUTĀS FILMAS:
  • The Supreme, režisore Katarzyna Gondek
 Dokumentālā filma, 20', 2013

Katažina Gondeka dievbijīgi apskata lielāko pāvestu pasaulē: 14 metru augstu Jāņa Pāvila II statuju, kas izgatavota no kompozītmateriāla. Mēs ar neticību skatīsimies dokumentālo filmu par ticību, kas būvē.

 
  • Fisz Emade Tworzywo – Dust, režisors Marek Skrzecz
 Videoklips, 4'41", 2014

Pastāv daudz literāro darbu un filmu par Polijas brīvdienām. Mareks Skžečs papildina šo kolekciju ar videoklipu par brīvdienu, kas notiek 52 reizes gadā: sestdienu. Dust ir stāsts par izcilo traktoristu, kas dejā parāda Polijas lauku pārveidošanu.

 

 

  • A Blue Room, režisors Tomasz Siwiński
 Animācija, 14’26”, 2014

Tomaša Siviņska krāsainas sāpes. Viņš krāsoja tās ar zilo, kas tiek uzskatīta par nomierinošu krāsu. Beigās kopā ar galveno varoni nokļūstam slēgtā telpā, kur ir tikai skats, bet ne izeja. Nemēģiniet lauzt ekrānu.

 
  • Fragments, režisore Aga Woszczyńska
 Fabula, 25’, 2014

Pasaule, kas ir paradīta filmā Fragments, lēnām sabrūk. Galvenie varoņi atsakās no realitātes – dzīvo dizaineru apakšzemes cietumā, ko paņēmuši kredītā. Taču tur jau nav vietas pat emocijām. Ja šīs filmas laikā jums paliks auksti, tas nebūs gaisa kondicionēšanas sistēmas dēļ.

 
  • That Would Be Beautiful, režisore Anna Morawiec
 Dokumentālā filma, 17’, 2014

Aleksandra ar abām kājām turas stingri pie zemes. Tieši tāpēc viņa ir nolēmusi dzīvot uz Marsa. Viņa savu lēmumu ir pieņēmusi tad, kad uzzināja kādu nākotni viņai sagatavoja Sociālās apdrošināšanas iestāde (ZUS).  Anna Moravieca sniedz dziļu pētījumu par attiecībām starp Polijas pensiju sistēmu un Visumu.

 
  • Technicolor Yawn, režisors Arek Nowakowski
 Videoklips, 2’22”, 2014

Jūs noteikti pieredzējāt daudz. Jūs redzējāt to visu, bijāt daudzās vietās un runājat ar dažādiem cilvēkiem. Vai nē? Taču tagad jūs pieredzēsiet, redzēsiet un dzirdēsiet vēl vairāk. Šim sulīgajam videoklipam trūkst tikai garlaicības.

 
  • Baths, režisors Tomek Ducki
 Animācija, 4’20”, 2013

Divas sievietes gados, kas ieiet ūdenī, lai nopeldēt savu ierasto distanci. Taču šoreiz būs pavisam otrādi. Šajā neparastajā Tomeka Duckisa animācijā dubultās gultnes reāli pastāv.

   

 

Dalīties