LU SZF Politikas zinātnes nodaļas 3. kursa students Roberts Rasums ir ieguvis pirmo vietu studentu pētniecisko darbu konkursā par attīstības sadarbības jautājumiem.  

LU SZF Politikas zinātnes nodaļas 3. kursa students Roberts Rasums ir ieguvis pirmo vietu studentu pētniecisko darbu konkursā par attīstības sadarbības jautājumiem.

 

Pagājušā Eiropas attīstības gada (EYD2015) ietvaros Latvijas Universitāte sadarbībā ar Rīgas Stradiņa Universitāti organizēja pētniecisko darbu konkursu par attīstības sadarbību, lai motivētu Latvijas augtskolu studentus pētniecībai attīstības sadarbības jomā. “Latvijas studentiem šis konkurss ir bijusi lieliska iespēja sniegt savu ieguldījumu attīstības sadarbības pētniecībā, kā arī piedāvāt savas idejas un priekšlikumus, tādējādi sniedzot savu ieguldījumu pasaules, kā arī Eiropas Savienības un Latvijas attīstības sadarbības politikās,” atzīmē LU SZF asociētais profesors un attīstības sadarbības eksperts Toms Rostoks.

 

Konkurss noslēdzās 2015. gada decembrī, un uzvarētāju apbalvošana notika š.g. 6. janvārī Latvijas Platformas Attīstības Sadarbībai (LAPAS) organizētā attīstības sadarbības tēmai veltītā pasākuma ietvaros. Pirmo vietu konkursa ietvaros ir ieguvis Latvijas Universitātes Sociālo Zinātņu Fakultātes politikas zinātnes bakalaura studiju students Roberts Rasums, veltot savu pētniecisko darbu “resursu lāsta” koncepta analīzei un šī jēdziena pielietojumam Āfrikas Subsahāras reģionā. “Attīstības sadarbības politika ir viens no būtiskākajiem ES ietekmes palielināšanas līdzekļiem, un ir nozīmīgi to pielietot ilgtspējīgā un efektīvā veidā arī Subsahāras reģionā, kur 55% no visas palīdzības naudas nāk tieši no Eiropas Savienības valstīm. Apskatīt šajā dimensijā "resursu lāsta" nozīmi Subsahāras reģionā izvēlējos, jo laikā, kad ir sācies jauns "skrējiens” pēc Āfrikas resursiem, ir būtiski izprast tos faktorus, kas kavējuši reģiona valstu attīstību, tādējādi nosakot arī principus turpmākajai sadarbības politikai. Ņemot vērā to, ka ekonomiskā palīdzība ir ne tikai kapitāla iegūšanas veids, bet arī ētiskos apsvērumos balstīta rīcība, lai reģiona resursu bagātība nekļūtu par tā "lāstu", Eiropas Savienībai ir būtiski palielināt tās ietekmi arī sociālo un politisko reformu īstenošanā,” -  teic 1. vietas ieguvējs. Svarīgi atzīmēt, ka galvenā balva ir pilnībā apmaksāts pieredzes iegūšanas brauciens uz Latvijas attīstības palīdzības saņēmējvalsti – Moldovu. Pēc Roberta domām, “došanās uz Moldovu kļūs par neatsveramu pieredzi, lai klātienē pētītu Latvijas attīstības sadarbības politikas rezultātus.”

 

Savukārt 2. un 3. vietas ieguvēji ir Santa Pakalna, Katrīna Kazaka un 4. un 5. vietas un veicinošo balvu ieguvēji – Kārlis Ralfs Lapiņš un Annija Tropa (Rīgas Stradiņa Universitātes bakalaura programmas “Starptautiskās attiecības - Eiropas studijas" studenti).  Uzvarētāju balvas ir nodrošinājusi LAPAS, kā arī veicinošās balvas – LAPAS, RSU, LU SZF un Ārlietu Ministrija.

 

Studentu pētniecisko darbu konkurss ir bijis viens no veicinošiem projektiem, kā iesaistīt jauniešus līdzdarboties attīstības sadabības pētniecības jomā. Paralēli tam tika realizēti arī citi Eiropas gada attīstībai 2015 Nacionālās darba programmas projekti – LU un RSU pasniedzēju sadarbības rezultātā tika izstrādāts brīvpieejas kurss “Attīstība un attīstības sadarbība», kura galvenais mērķis ir sniegt vispārīgu pārskatu par daudzām nozīmīgām attīstības sadarbības tēmām. Kursa brīvpieejas resursi (videomateriāli, lekcijas, literatūra, noderīgās saites utt.) var būt noderīgi visiem interesentiem par attīstības sadarbību un jo īpaši sociālo zinātņu studentiem attīstības sadarbības pētniecības jomā.

 

Kurss ir pieejams interneta vietnē skolas.lu.lv zem nosaukuma “Attīstība un attīstības sadarbība», (PolZ3028).  Lai iegūtu piekļuvi brīvpieejas kursam Latvijas Universitātes izveidotajā interneta vietnē skolas.lu.lv, ir nepieciešams reģistrēties ar esošo studenta ID, vai arī izveidot jaunu lietotājkontu.

 

Kursa izstrādātāji: Toms Rostoks, asociētais profesors, Latvijas Universitāte; Geoffrey Thorpe, pasniedzējs, Rīga Stradiņa Universitāte; Veronika Šilkina, pasniedzēja, Latvijas Universitāte.

 

Šis materiāls ir sagatavots ar Eiropas Savienības un LR Ārlietu ministrijas finansiālu atbalstu Eiropas gada attīstībai 2015 Nacionālās darba programmas ietvaros. Nacionālās darba programmas ieviesēji ir LR Ārlietu ministrija un biedrība «Latvijas Platforma attīstības sadarbībai» (LAPAS). Par materiāla saturu pilnībā atbild LAPAS un tas nekādā veidā neatspoguļo Eiropas Savienības oficiālo viedokli. Vairāk informācijas www.lapas.lv

Dalīties