30. novembra vakarā Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē (LU SZF) J. Berlina auditorijā viesojās pasaulē pazīstamais latviešu izcelsmes žurnālists Pēteris Greste. Tikšanās notika, pateicoties SSE Riga Mediju centra atbalstam.

Foto: Jānis Buls

Teksts: Raimonds Gekišs

 

30. novembra vakarā Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē (LU SZF) J. Berlina auditorijā viesojās pasaulē pazīstamais latviešu izcelsmes žurnālists Pēteris Greste. Tikšanās notika, pateicoties SSE Riga Mediju centra atbalstam.

 

Pēteris Greste iepriekš strādājis starptautiska mēroga medijos – BBC, CNN, Reuters, bet 2013. gada nogalē kā Al Jazeera žurnālistu viņu kopā ar vēl diviem kolēģiem Ēģiptē aizturēja un notiesāja uz septiņiem gadiem cietumā. Tas izraisīja plašu starptautisku skandālu, jo tika uzskatīts, ka spriedumam bijusi politiska motivācija, un par Pēteri Gresti un kolēģiem iestājās žurnālisti un vārda brīvības aizstāvji daudzās pasaules valstīs.

 

Tikšanās laikā ar LU SZF studentiem Greste dalījās par piedzīvoto žurnālistikas karjerā, kā arī iezīmēja mediju tendences mūsdienās. Diskusijas laikā Greste norādīja, ka šobrīd cilvēki mazāk uzticas medijiem, nekā tas bija agrāk. “Pirms 20 gadiem, ja tu pārstāvēji kādu mediju, papildus izsniegtajai preses kartei, kas ļāva iegūt akreditēties dažādos pasākumos, tavu veikumu uztvēra krietni vien nopietnāk. Greste pamatoja, ka cēloņi meklējami informatīvās telpas noslogošanā ar nepatiesām ziņām. Arvien biežāk sastopami aktīvisti, kuri ar iPhone palīdzību uzņem video, pēcāk tos augšupielādējot YouTube. Šāda veida cilvēki uzdodas par žurnālistiem. Apsveicami, ka pastāv pilsoniskā žurnālistika, bet ir vairāki būtiski iemesli, kāpēc pastāv profesionāli žurnālisti. Visa pamatā ir zināšanas, un gatavība darboties konkrētās situācijās. Cilvēki bez šīm prasmēm to nesaprot, un tas rada milzum daudz problēmu. Tostarp arī sagrozītas informācijas nonākšanas publiskajā vidē.” Greste arī uzsvēra, ka patlaban notiek karš nevis par teritorijām, bet pret idejām. Tāpēc svarīgi gan vispārizglītojošās mācību iestādēs, gan universitātēs apgūt medijpratību, kas palīdzētu iegūt nesagrozītu informāciju. “Žurnālistiem jābūt tiem, kuri ar savu drosmi ir spējīgi atsegt paustos melus. Cilvēkiem ir nepieciešams saņemt kvalitatīvu informāciju. Ziņas par patiesiem notikumiem vienmēr būs nepieciešami,” uzsver Greste.

 

Šobrīd Pēteris Greste ved sarunas ar BBC par vairāku filmu izstrādi, kā arī strādā pie grāmatas, kuras galvenais aspekts būs tēmas par žurnālistiku, karu un teroru.

 

Dalīties