Vakar, 14. februārī, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes komunikācijas zinātnes maģistra studiju programmas studentiem tika piedāvāta unikālā iespēja ekskursijas ietvaros apmeklēt jaunizbūvētu Latvijas Universitātes Dabaszinātņu Akadēmisko centru. Latvijas Universitātes topošā kampusa pirmo iekārtu studentiem laipni parādīja Ķīmijas fakultātes izpilddirektore Dace Silarāja.

Teksts: Marija Vorkule, LU SZF Komunikācijas zinātnes maģistra studiju programmas studente

 

Vakar, 14. februārī, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes komunikācijas zinātnes maģistra studiju programmas studentiem tika piedāvāta unikālā iespēja ekskursijas ietvaros apmeklēt jaunizbūvētu Latvijas Universitātes Dabaszinātņu Akadēmisko centru.  Latvijas Universitātes topošā kampusa pirmo iekārtu studentiem laipni parādīja Ķīmijas fakultātes izpilddirektore Dace Silarāja.

 

Jaunā ēka ir uzbūvēta kā pirmais solis ceļā uz modernu studentu pilsētiņu, cilvēku resursu efektīvāku izmantošanu un energoefektivitāti. “Tuvojoties Latvijas simtgadei, mūsu augstskola ir aizsākusi jaunu attīstības ciklu, kura rezultēsies jaunā un modernā studentu pilsētiņa uzbūvē. Neapšaubāmi, šī pirmā ēka ir brīnišķīgs paraugs tam, kādas ērtības spēj nodrošināt jaunās tehnoloģijas, - stāsta Ķīmijas fakultātes izpilddirektore  Dace Silarāja, - Ventilācijas sistēma, piemēram, tiek rūpīgi kontrolētā, nodrošinot studentiem un pasniedzējiem komfortablu temperatūru, ziemas periodā, kad gaiss ir sausāks, tiek izmantoti speciāli mitrinātāji. Pie katras auditorijas atrodas speciāli monitori, kuros ne vien ir rakstīts, kura lekcija tur tagad notiek, bet ir arī attēlots QR-kods, kas ļauj studentam, noskenējot to, “paņemt” auditorijas saraksti sev līdzi. Un tas nebūt nav viss!”

 

Fakultātes jaunās ēkas būvniecība izmaksāja vairāk kā 30 miljonus eiro, tomēr tas apkalpošana nepārprotami atmaksāsies nākotnē: jaunais un modernais aprīkojums stimulē zinātniskus atklājumus un zinātnes attīstību kopumā, turklāt, tā apkalpošana ir daudz lētākā un līdz ar to efektīvākā nekā vecas ēkas uzturēšana. “Protams, celtniecība maksāja daudz, tomēr ir skaidrs, ka jaunās un energoefektīvās ēkas apkure ir daudz lētāka nekā vecas mājas, kur visur ir caurvējš, līdz ar ko ilgtermiņā šīs ir izdevīgs un prātīgs risinājums”, - apgalvo D. Silarāja. Efektīva saimnieciskā vadībā izpaužas arī tajā, ka, apvienojot vairākas fakultātes (Ķīmijas, Ģeogrāfijas un Bioloģijas) vienā vietā, vairs nav nepieciešams uzturēt tik daudz apkopēju, dežurantu un sētnieku kā bija nepieciešams agrāk.   

“Vide veido cilvēku un nevis otrādi – un tas iedvesmo. Pēc LU Dabaszinātņu centra apmeklējuma gribās teikt: “Latvija var!”, - savos iespaidos dalās Jolanta Sermā, komunikācijas zinātnes maģistra studiju programmas 1 kursa studente, - “Šī jaunizveidotā vide parāda pilnīgu atbrīvošanos no padomju laika domāšanas, risinājumiem, dizaina elementiem. Tas ļauj ar svaigām acīm paskatīties ne vien uz zinātni, bet arī uz mūsu valsts un tautas nākotni. Šajās telpās ir patīkami uzturēties, rodas vēlme “pieslēgties barošanās tīklam” un izzināt pasauli, tas ir neatsverami, ka pirmajā vietā ir funkcionālisms un ērtums, neaizmirstot par baudāmu dizainu. Esot šajā ēkā beidzot var sajusties kā eiropietis. Es ar lielu nepacietību gaidu, kad tiks uzbūvēta SZF fakultātes jaunā ēka – t.s. “Rakstu māja”.

 

Tiek plānots, ka “Rakstu māja” apvienos zem sava jumta vairākas fakultātes – Sociālo, Humanitāro, Ekonomikas, Datorikas un pat Vēstures un filozofijas zinātņu fakultāti. “Jaunās studentu pilsētiņas galvenais mērķis ir veicināt draudzību un sadarbību starp visiem studentiem. Pašlaik nevar pat pilnā mērā iedomāties, cik daudz burvīgu atklājumu radīsies, sociālo un vēstures, matemātikas un ķīmijas, datorikas un fizikas fakultāšu studentu sadarbības rezultātā! Mēs ar lielu nepacietību strādājam pie jaunu ēku projektēšanās un ceram, ka jau divdesmito gadu sākumā varēsim nosvinēt “Rakstu mājas” atklāšanu, - saka D. Silarāja. 

 

Dalīties