Noslēdzoties Latvijas Universitātes (LU) komunikācijas zinātnes doktorantes Lauras Uzules un LU Sociālo zinātņu fakultātes profesores Vitas Zelčes trīs gadu ilgumā (2011-2013) realizētajam pētījumam, kura mērķis bija izzināt latviešu kapusvētku pirmsākumus, to attīstību un pastāvēšanu dažādu vēsturisko notikumu griežos, izdevniecībā „Mansards” tapusi monogrāfija „Latviešu kapusvētki: Identitātes rituāls”. Drīzumā paredzēti vairāki grāmatas prezentācijas pasākumi.

16. augustā plkst. 18:00, Rīgas pilsētas svētku laikā Vērmanes dārzā, Grāmatu ielas pasākumu teltī norisināsies „Kapusvētku lasījumi”. Īpaši izveidotā pasākumu teltī monogrāfijas „Latviešu kapusvētki: Identitātes rituāls” autoru un aktiera Andra Morkāna izpildījumā būs dzirdami priekšlasījumi no nule kā latviešu kapusvētku tradīcijas izpētei veltītās grāmatas. Vita Zelče un Laura Uzule labprāt atbildēs uz pasākuma apmeklētāju interesējošajiem jautājumiem un dalīsies savā pētnieciskajā pieredzē.

19. augustā plkst. 18:00 grāmatu un kultūrpreču mājā NicePlace Mansards (Rīga, Kr. Barona iela 21a) notiks monogrāfijas „Latviešu kapusvētki: Identitātes rituāls” atvēršanas svētki. Prezentācijas pasākumā būs iespējams dzirdēt kapusvētku dalībnieku, pētījuma autoru un atbalstītāju pieredzes/novērojumu stāstus gan par pētījuma realizāciju, gan arī par kapusvētku norisi dažādās Latvijas kapsētās. Projekta atbalstītājiem tiks pasniegti monogrāfijas pateicības eksemplāri.

Pasākuma laikā interesenti varēs iepazīsties ne vien ar monogrāfijā redzamajām, bet arī ar nepublicētajām kapusvētku notikumu fiksējošajām fotogrāfijām dažādās Latvijas kapsētās, kuras pētniecēm uzticējuši daudzi atsaucīgi cilvēki no visas Latvijas. Monogrāfijas prezentācijas laikā to būs iespējams iegādāties par īpaši patīkamu cenu.

Jāatzīmē, ka grāmata sagatavota un izdota valsts pētījumu programmas „Nacionālā identitāte” projekta „Latvijas sociālā atmiņa un identitāte” ietvaros, tās izdošanu atbalstījis arī Kultūrkapitāla fonds.

Dalīties