Piektdien, 12. maijā Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) Komunikācijas zinātnes bakalaura studiju programmas 1. kursa studenti studiju kursa “Komunikācijas vēsture” un starptautiskā pētniecības projekta “Dzīve kopā ar sarežģītām atmiņām un dažādām identitātēm” (“Living Together with Difficult Memories and Diverse Identities” (LIVINGMEMORIES)) ietvaros devās mācību ekskursijā uz vairākiem Rīgas muzejiem.

Piektdien, 12. maijā Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) Komunikācijas zinātnes bakalaura studiju programmas 1. kursa studenti studiju kursa “Komunikācijas vēsture” un starptautiskā pētniecības projekta “Dzīve kopā ar sarežģītām atmiņām un dažādām identitātēm” (“Living Together with Difficult Memories and Diverse Identities” (LIVINGMEMORIES)) ietvaros devās mācību ekskursijā uz vairākiem Rīgas muzejiem. 
Latvijas Kara muzejā studenti un pētnieki aplūkoja ekspozīciju “Latvijas iedzīvotāji 1.pasaules karā”, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā skatīja izstādi “Versija – latvieši: 1896. gada Latviešu etnogrāfiskā izstāde” un klausījās mutvārdu vēstures liecībām veltītu lekciju Latvijas Okupācijas muzejā.
Studentus un mācībspēkus īpaši emocionāli saviļņoja Latvijas Okupācijas muzeja Audiovizuālo materiālu krātuves vadītājas Leldes Neimanes stāstījums par darbu ar mutvārdu vēstures liecībām, kas vēsta Latvijas tautas skaudro likteni. L.Neimane atklāja, ka šos stāstus pati dēvē par spēka stāstiem, jo tie apliecina cilvēku gara stiprību, kas veidojusies tieši grūtību ceļā.
Students Kristaps Kairišs atzina: “Manuprāt, šīs ekskursijas mērķis bija veicināt jauniešos latvisko domāšanu un atgādināt par to, kādām sociālām un politiskām grūtībām latviešu tauta ir gājusi cauri ceļā uz valsti, kurā mēs dzīvojam šobrīd. Mūsdienu jauniešiem, ieskaitot mani, nav viegli saprast vecāku paaudžu pārdzīvojumus un iztēloties viņu atmiņu stāstus par grūtajiem laikiem. Šī iespēja apmeklēt muzejus ir augstu vērtējama, jo tā sniedza iespēju ielūkoties latviešu tautas vēsturē gan no sociālā skatupunkta, gan no politiskā skatupunkta. Personīgi mani vairāk piesaistīja Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējums, jo šī apmeklējuma laikā mums tika piedāvāta unikāla iespēja noskatīties video fragmentus no cilvēku intervijām, kuros vecākas paaudzes cilvēki stāsta par notikumiem 1941. gada deportācijās. Augsti novērtēju šo cilvēku drosmi un spēku par to runāt.”
Arī studente Anete Baltiņa akcentēja ekskursijas būtisko pienesumu studiju procesam: “Šī diena bija visnotaļ interesanta un pretstats ierastajai studēšanai fakultātes solos. Visvairāk laikam mani pārsteidza, cik patiesībā liela iespēja ir mums, topošajiem komunikācijas speciālistiem, iesaistīties kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā, par ko vairāk tika stāstīts Latvijas Okupācijas muzejā. Prieks, ka šī iestāde ir tik pretimnākoša studentiem. Arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja apmeklējums bija noderīgs, jo līdz šim par šādu Latvijas etnogrāfisko izstādi biju dzirdējusi maz. Interesanti bija redzēt visas senās rotaļlietas, priekšmetus un tērpus, kurus varēja pat uzlaikot. Tā kā nebiju vēl apmeklējusi atjaunoto Kara muzeja sekciju par 1. pasaules karu, varēju tikai apbrīnot muzeja darbinieku radošo pieeju informācijas nodošanā, pielāgojoties digitālajam laikmetam. Tur tikām iepazīstināti ar jau it kā zināmo, taču katrs noteikti iznāca ārā ar papildinājumu jau esošajām zināšanām par šo 20. gadsimta notikumu.”
Projekta “LIVINGMEMORIES” LU pētnieku grupu vadītāja ir profesore Dr. hist. Vita Zelče. Pētnieku grupā strādā Dr. sc. comm. Laura Ardava, Dr. sc. comm. Didzis Bērziņš, Dr. sc. soc. Jurijs Ņikišins un Dr. art. Zane Radzobe, Mg. soc. sc. Sanita Burķīte un  Mg. soc. sc. Aija Rozenšteine. LU pētnieku grupas uzdevums projekta ietvaros ir analizēt sabiedrības dzīvi pēc vardarbīgiem konfliktiem, okupācijas, holokausta un represijām, traumatisko pieredzi un jaunas (sa)dzīvošanas un atmiņas uzturēšanas un atražošanas prakses. Projektu LU īsteno Sociālās atmiņas pētniecības centrs – SZF Sociālo un politisko pētījumu institūta (SPPI) starpnozaru pētnieciskā struktūrvienība.
Projekts “LIVINGMEMORIES”  ir starpdisciplinārs sociālo un humanitāro zinātņu projekts, kura uzmanības centrā ir sociālās atmiņas problemātika, konfliktu un protestu kustību nospiedumi atmiņā un identitātē. Projekta ietvaros kopā strādā pētnieku grupas no Helsinku Universitātes, kas ir vadošā partnere, Permas Valsts politehniskās Universitātes, Tartu Universitātes, Frankfurtes pie Mainas Gētes Universitātes, Koča Universitātes Stambulā, Latvijas Universitātes, un projekta koordinatore ir Dr. phil. Kirsti Salmi-Niklandera no Helsinku Universitātes. Tas ir pirmais sociālo un humanitāro zinātņu projekts, kas Latvijā tiek īstenots programmā ERA.NET RUS PLUS (EU-FP7). Tā ir Eiropas Savienības 7. Ietvara programma, kas vērsta uz Eiropas Savienības dalībvalstu zinātnieku sadarbības ar Krievijas zinātniekiem veicināšanu.  Dr. sc. comm. Laura Ardava 15.05.2017.

Dalīties