SZF Sociālo un politisko pētījumu institūta direktora amatā uz 4 gadiem ievēlēta profesore, vadošā pētniece Dr.sc.soc. Aija Zobena (amata pienākumus sāks pildīt no 01.01.2017.) (SZF Domes 21.11.2016. sēdes lēmums).

SZF Sociālo un politisko pētījumu institūta direktora amatā  uz 4 gadiem ievēlēta profesore, vadošā pētniece Dr.sc.soc. Aija Zobena (amata pienākumus sāks pildīt no 01.01.2017.) (SZF Domes 21.11.2016. sēdes lēmums).

 

Latvijas universitātē studijas un pētniecība ir vienlīdz svarīgas darbības jomas, tādēļ lielākā daļa Sociālo zinātņu fakultātes akadēmiskā personāla pasniedzēja darbu apvieno ar pētniecību, arī studējošo iesaiste pētījumos ir organiska mācību procesa sastāvdaļa. Sociālo un politisko pētījumu institūts (SPPI) koordinē fakultātes studiju nodaļu pētnieciskās aktivitātes. No 2017. gada 1.janvāra SPPI būs jauna vadītāja - Dr.sc.soc. Aija Zobena, kura pārņem šo amatu no pašreizējā direktora profesora, Dr. sc.pol. Jāņa Ikstena.

 

Aija Zobena: “Piedaloties LU pētnieciskās stratēģijas izveidē, man radās idejas par to, kā varētu pilnveidot pētniecības infrastruktūru arī SZF.”

 

A.Zobena  savā SPPI darbības novērtējumā un skatījumā uz turpmāko pētniecības attīstību un  SZF 2016.-2020. gadam institūta pētnieciskajā darbībā akcentē divas caurviju tēmas. Pirmā no tām ir cilvēka attīstība – indivīdu izvēles iespēju paplašināšana, kas ir cieši saistīta ar nevienlīdzības pārvarēšanu, pilsonisko līdzdalību un ilgtspējīgu attīstību. Otra tēma ir saistīta ar Latvijas pašreizējās attīstības postpadomju un postsociālistiskā konteksta aplūkojumu salīdzinošā kontekstā.

 

Novērtējot to, ka LU SZF ir izveidota  pētniecību atbalstoša un labi attīstīta infrastruktūra, visu līmeņu studijās ir sasaiste ar pētniecisko darbu un aktīva un plaša sadarbība ar ārvalstu augstskolām, A.Zobena saskata iespējas pilnveidot SPPI darbību.  Līdz šim sasniegumi pētniecībā bieži vien balstījās uz atsevišķu pētnieku iniciatīvu, lai gan SPPI ir uzkrāta ievērojama pieredze zinātnisku periodisku izdevumu izdošanā, tai skaitā angļu valodā, pašlaik šāds izdevums netiek izdots un arī pētnieciskā infrastruktūra netiek pilnvērtīgi izmantota. Nozīmīgs izaicinājums SPPI nākotnes attīstībā ir zemais nacionālais finansējums un atkarība no projektiem.

 

A.Zobena, kas  ar LU SZF Domes lēmumu ievēlēta SPPI direktores amatā uz četriem gadiem  starp svarīgākajiem šajā laikā veicamajiem uzdevumiem   min:

• Veicināt SPPI pētnieku iesaisti starptautiskos pētnieku konsorcijos, lai sagatavotu projektu pieteikumus dalībai starptautiskās pētījumu programmās;

• Lai ierobežotu pētnieku iesaisti projektos ārpus SPPI, veidot stabilas pētnieku grupas, sadarbību ar pašvaldībām, ministrijām u.c. potenciālām mērķgrupām uz praksi orientētu projektu piesaistei;


• Lai veidotu SPPI kā reģionāla pētniecības centra tēlu, organizēt regulāras starptautiskas konferences un uz šo konferenču ziņojumu pamata veidot zinātnisku periodisku izdevumu angļu valodā;  

• Mērķtiecīgi un sistemātiski veicināt studiju un pētniecības sasaisti - iesaistīt pētniecībā studentus (piedāvāt kursa, bakalaura, maģistra darbu tēmas SPPI pētniecības virzienu ietvaros).

 

2004.gadā dibinātajā SPPI pašlaik tiek realizēti vairāk kā 50 pētnieciskie projekti, un pēdējā laikā SPPI pētnieki ir sagatavojuši virkni nozīmīgu akadēmisku publikāciju. Piemēram, kopš 2004. gada SPPI sekmīgi sagatavo un izdod Pārskatus par Tautas attīstību Latvijā.

 

Dalīties