Šodien, 10.decembrī, Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātē (SZF) Berlina auditorijā plkst. 14:00 tiks atvērta kopmonogrāfija “Daudzveidīgās un mainīgās Latvijas identitātes”. Monogrāfija ir sagatavota Valsts pētījumu programmas “Nacionālā identitāte” ietvaros.

 

Vairāki programmas projekti tika realizēti Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo pētījumu institūtā (SPPI). 2010.gadā SPPI paspārnē apvienojās LU SZF, Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Daugavpils Universitātes un Vidzemes Augstskolas, kā arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas pētnieki, un tā rezultātā kopīgiem spēkiem tika izstrādāti seši pētnieciskie projekti: “Nacionālā identitāte un konkurējošās identitātes”, “Latvijas sociālā atmiņa un identitāte”, “Nacionālā identitāte un komunikācija”, “Nacionālā identitāte un rīcībspēja”, “Nacionālā identitāte un sociālā cilvēkdrošība” un “Nacionāla identitāte digitālajā vidē”. Šie projekti iezīmēja ne tikai nacionālās identitātes izpētes teorētisko ietvaru sociālo zinātņu skatījumā, bet arī pievērsās dažādu līmeņu aktuālu sociālu problēmu konceptuālai analīzei un praktisku risinājumu meklējumiem. Multidisciplinārās pētnieku komandas darbs četru gadu garumā rezultējies daudzās akadēmiskās un arī populārās publikācijās, rosinājis diskusijas un arī māksliniecisku projektu realizāciju (Dmitrija Petrenko filma “Džeki”).

 

Kopmonogrāfijas zinātniskie redaktori ir profesors Dr. phil. Juris Rozenvalds un profesore Dr. sc. soc. Aija Zobena. Monogrāfijas rakstu autori – Ivars Ījabs, igauņu pētnieks Martins Ehala, Brigita Zepa, Evija Kļave, Inese Šūpule, Ieva Birka, Jānis Ikstens, Ojārs Skudra, Aleksejs Šņitņikovs, Žaneta Ozoliņa, Toms Rostoks, Sandra Briksa, Anna Broka, Feliciana Rajevska, Kristaps Ročāns, Laura Romanovska, Linda Zīverte, Mareks Niklass, Līga Rasnača, Skaidrīte Lasmane, Vita Zelče, Lolita Stašāne, Marita Zitmane, Daina Bāra, Dace Muceniece, Iveta Reinholde, Ritma Rungule, Ilze Koroļeva,  Ireta Čakste, Andrejs Geske, Andris Grīnfelds, Agita Misāne, Baiba Bela, Ilze Lāce, Aija Zobena, Līga Paula, Sandra Treija, Uģis Bratuškins un Evija Zača.

 

Monogrāfija ir veltīta LU SZF pirmajai dekānei profesorei Intai Brikšei (1956-2014), kas ar savu uzņēmību un iniciatīvu iedvesmoja pētniecības programmas “Nacionālā identitāte” īstenošanu  sociālo zinātņu fakultātē. Pēc monogrāfijas atvēršanas LU Sociālo zinātņu fakultātē svinīgi tiks atklāta piemiņas plāksne fakultātes pirmās dekānes profesores Intas Brikšes piemiņai.

   

Dalīties