27. martā LU Sociālo zinātņu fakultātē viesojās raidījuma “Literatūre” vadītāji un komunikācijas zinātnes maģistra studiju programmas absolventi Marta Selecka un Gustavs Terzens un tikās ar komunikācijas zinātnes maģistra studiju programmas studentiem un mācībspēkiem.

Marta Selecka komunikācijas zinātnes maģistra grādu ir ieguvusi 2012. gadā, Gustavs Terzens – 2006. gadā. Viņi ir vadījuši VFS veidotos un LTV demonstrētos raidījumus “Ziemeļu puse”, “Dzintara puse”, “Karaliste”, “Te!” un “Literatūre”.  Marta Selecka strādājusi arī LTV1, veido LMT ekrāna satura projektu “Tutas lietas”. Gustava Terzena biogrāfijā darbs TV5, LTV1, “Lattelecom TV”, kā arī radiostacijās “SWH Rock”, “Radio 101”, “Radio Rīga”, “SWH+”. Sarunā ar komunikācijas zinātnes maģistrantiem Marta Selecka un Gustavs Terzens dalījās televīzijas raidījumu veidotāju darba pieredzē, kā arī vērtēja studijas LU komunikācijas zinātnes maģistrantūrā.

Vērtējot tikšanos ar Martu Selecku, maģistrants Romāns Gruznovs atzīst: “Tikšanās ar diviem nacionālā mēroga mediju ekspertiem bija visnotaļ interesanta un produktīva. Gan Marta Selecka, gan Gustavs Terzens sniedza padziļinātu priekšstatu par komunikācijas speciālista būtību, darba specifiku un tiem dažādajiem komunikācijas modeļiem, kurus gan var, gan dažkārt nepieciešams izmantot, lai sasniegtu uzstādīto mērķi. Pietiekami aizraujošs bija stāsts par projekta “Literatūres” plānošanu un īstenošanu – laikietilpīgs, bet nozīmīgs ieguldījums, lai saskatītu zināmas saiknes starp tagadni un pagātni, izvērtētu kultūras attīstību un saprastu, kas mēs esam un kas mēs bijām caur literatūras prizmu. Jaukas bijā arī stāstītāju atmiņas par viņu studiju laikiem – diezgan aktuālas arī topošajiem maģistriem. Beigās izvērtās zināma diskusija starp viesiem un profesoriem, kuru bija vērts klausīties un mācīties dažādus argumentus vai smelties iedvesmu apskatīto problēmu pētīt. Bez šaubām, tikties ar saviem studiju “brāļiem un māsām” ir vērtīgi, bet vēl jo vērtīgāk ir iepazīties ar potenciālajiem “kolēģiem” komunikācijas jomā.”

Savukārt Elza Rābe norāda: “Skatoties jebkuru raidījumu, kur savu pirkstu ir pielikuši Marta Selecka un Gustavs Terzens, mana pārliecība, ka Latvijā nezudīs kvalitāte, radošums un vienkāršais skaistums pārraidēs, kamēr vien šie divi kolosālie cilvēki turpinās darbību. Pēc tikšanās ar Martu un Gustavu, man ir palikusi patīkama pēcgarša, ne tikai pēc keksa, kuru uzcepa mūsu fakultātes darbīgie virtuves rūķi, bet arī  pēc tā, kā tika pasniegta dzīve un dzīve ar studijām. Godīgi sakot, manī atvērās kāds jauns kanāls, kas ir gatavs uzņemt informāciju citādāk, augstākā līmenī (kvalitatīvāk, zinātkārāk), jo bieži izskan komentāri: “Kam mums tas viss vajadzīgs, kur tas viss mums noderēs?” Mīļie, noderēs. Un kā vēl noderēs! Mācāmies un izzinām!  Zinības ir pamatu pamats, kas tikai un vienīgi mūs bagātina. Vairāk šādu cilvēku un Latvijas žurnālistika plauks uz ziedēs. Paldies, bija vērtīgi pavadīts laiks!”

Maģistrante Nikola Matjušenko stāsta: “Es biju patīkami pārsteigta un iepriecināta par iespēju satikties ar Martu Selecku un Gustavu Terzenu. Ļoti priecē, ka Latvijas Universitāte dod saviem studentiem iespējas iepazīties ar nozares profesionāļiem un praktiķiem, no pirmavotiem uzzināt par profesijas aizkulisēm un izaicinājumiem. Ļoti novērtēju gan Martas, gan Gustava atsauksmi un atmiņas par studiju laikiem Latvijas Universitātē – tas iedrošina un iedvesmo neatlaidīgi urbties cauri visiem akadēmiskās dzīves sarežģījumiem. Marta un Gustavs ir ļoti atvērti un pieredzējuši žurnālisti, kuri ar degsmi stāstīja par savām profesionālajām gaitām, jokoja un dalījās atziņās. Ir nenoliedzams viņu sniegums Latvijas sabiedrisko mediju attīstības un mūsdienu latviešu literatūrās popularizēšanas labā. Vai ir dzīve pēc maģistratūras studijām? Šādas tikšanās ir kā solījums, ka ir.”

Lauma Vītola atzīst: “Lai gan neuzskatu sevi par Gustava Terzena un Martas Seleckas raidījumu mērķauditoriju, tomēr novērtēju viņu sniegumu Latvijas mediju vidē un to, cik lielu piekrišanu sabiedrībā izpelnījusies viņu darbība televīzijā un citos medijos. Sevišķu atzinību pelna viņu ieguldījums Latvijas kultūras un literatūras popularizēšanā Latvijā. Neliegšos, ka šī gada 27. martā notikusī vieslekcija šķita ļoti izklaidējoša un aizraujoša arī man. Īpaši pozitīvi novērtēju abu vieslektoru motivējošo attieksmi pret LU Sociālo zinātņu fakultātē iegūto izglītību. Viņu atmiņu stāsti par SZF pavadīto studiju laiku un secinājumi par šeit gūto zināšanu pielietojamību turpmākajā karjerā nudien bija iedvesmojoši. Šajā vieslekcijā gūto pieredzi noteikti paturēšu prātā tajos brīžos, kad akadēmiskā dzīve sagādā vairāk izaicinājumu un stresa, nekā iepriecinājuma, jo abu vieslektoru aizrautība apliecināja, ka maģistra grāds Komunikācijas zinātnē ir tiešām jēgpilns mērķis, uz ko tiekties.”

Ieva Lemhena vērtē: “Jāatzīst, ka vakars ar Martu Selecku un Gustavu Terzenu bija viens no interesantākajiem un dzīvīgākajiem  vakariem SZF, pildīts ar atmiņām par studiju laiku un aizraujošu stāstījumu par viņu projektiem. Kaut gan televizoru neskatos tik bieži kā gribētos un daļa viņu projektu bija jaunums, tie ir tiešām saistoši un, manuprāt, "Literatūre" ir kvalitatīvs veids kā piesaistīt jauniešu un pārējo līdz šim neieinteresēto uzmanību literatūrai un kultūrai kopumā. Kā nozīmīgāko vakara daļu tomēr vērtēju abu stāstījumu, gan arī reālo karjeras atspoguļojumu kā pierādījumu, ka komunikāciju maģistra diploms tik tiešām ir kas vairāk par diplomu atvilktnē un punktus pašapziņas celšanai. Redzēt un dzirdēt, cik daudz šīs studijas viņiem ir devušas ne tikai karjerā, bet arī personīgajā izaugsmē, bija tiešām ļoti noderīgi.”

Rihards Priede piebilst: “Martas Seleckas un Gustava Terzena stāstu vakars bija patīkams iedvesmas avots un atkāpe ierasto lekciju vakaru starpā. Bija prieks klausīties tāda entuziasma pārņemtos cilvēkos, kas ir atraduši savu profesionālo nišu, kura ir kas vairāk par "maizes darbu", un nu jau vairākus gadus ļauj izpausties, veidojot jēgpilnu un kvalitatīvu saturu TV raidījumu formātā. Pēc abu stāstītā šķita, ka viņu profesionālajā darbībā dziļi iesakņojies tas pats dzinulis, kas studijās ir licis apgūt aizvien jaunu informāciju un pētīt vēl neizzināto.  Martas un Gustava uzklausīšana kalpoja kā uzskatāms pierādījums tam, ka studiju laikā gūtās zināšanas un pieredze, pēc absolvēšanas nepaliek universitātes sienās, un var kalpot kā kompass vai padomdevējs dažādās profesionālās dzīves situācijās.” 

Zane Bērziņa apkopo iespaidus: “Kādēļ ir vērts turpināt mācības maģistratūrā? Uz šo jautājumu atbildēja mūsu fakultātes absolventi Marta Selecka un Gustavs Terzens. Abu stāstījums aizrāva ikvienu no klātesošajiem. Starp stāstījumu par interesantajiem piedzīvojumiem un projektiem mijās darba aizkulises un fakultātē iegūtās zināšanas, kas noderējušas, veidojot dažādus projektus. Šo personību degsme un mirdzums acīs, stāstot par saviem projektiem, parāda to, ka darot to, ko mīli, piemirstas visas problēmas un tiek atrasts risinājums. Tieši šādas vieslekcijas liek sev atgādināt un atcerēties, ka iegūtas zināšanas var noderēt nākotnē!”

 

Dalīties