Latvijas Universitātes (LU) Jūdaikas studiju centrs sadarbībā ar LU Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) Politikas zinātnes nodaļu aicina uz Jeruzalemes Ebreju universitātes profesora (Izraēla) Arje Marcelo Kacoviča (Arie Kacowicz) vieslekciju ciklu “Ievads Izraēlas ārpolitikā”, kas notiks 14. – 22. oktobrim notiks SZF telpās.

Ciklu veidos lekcijas par Izraēlas ārpolitiku un dažādiem miera aspektiem – miera izmaiņām, zonām un stabilitātei –, analizējot to saistību ar Izraēlas ārpolitiku un Tuvo Austrumu jautājumu kopumā. Kas virza Izraēlas ārpolitiku? Kā izprast un skaidrot to? Kā cionisms, jūdaisms, vēsture, trauma, karš, ģeopolitika un iekšpolitika ietekmē Izraēlas attiecības ar pārējo pasauli? Minētais vieslekciju cikls sniegs ieskatu Izraēlas ārpolitikas attīstībā, akcentējot arābu-izraēliešu konfliktu, miera procesu un Izraēlas attiecības ar pārējo pasauli.

Lekciju valoda: angļu.

Profesora Arje Marcelo Kacoviča pētnieciskā specializācija ir starptautisko attiecību teorija, starptautisko attiecību normatīvā dimensija, miera studijas, Latīņamerikas starptautiskās attiecības, globalizācija. Vairāk par vieslektoru.

Vieslekciju saraksts:

14. oktobrī plkst. 17.30 Ievads: ārpolitikas un Izraēlas konteksts; ārpolitika un identitāte. Ebrejiskais aspekts Izraēlas ārpolitikā.  Vēsturiskais apskats (ar uzsvaru uz arābu-izraēliešu konfliktu)

16. oktobrī plkst. 17.30 Izraēlas ārpolitika un arābu-izraēliešu konflikts: attiecības ar valsts kaimiņiem un palestīniešiem. Izraēlas ārpolitika attiecībā uz ietekmīgām varām: ASV, Krievija, Eiropa un Ķīna.

17. oktobrī plskt. 17.30 Miera procesa izpēte. Miera procesu izmaiņas (un to saistība ar arābu-izraēliešu konfliktu). Miera zonas (un to saistība ar Tuvo austrumu izpēti). Miera līmeņi un stabilitāte.

21. oktobrī plkst. 17.30 Izraēlas ārpolitika attiecībā uz trešās pasaules valstīm: Latīņamerika, Āzija un Āfrika. Quo vadis Izraēla?

22. oktobrī plkst. 14.30 Izraēlas ārpolitiku mūsdienās. Izraēlas ārpolitika ASV prezidenta Donalda Trampa laikā, Izraēlas – Krievijas attiecības, Izraēlas pozīcija Sīrijas jautājumā.

Lekcijas notiks LU Sociālo zinātņu fakultātē.

Aicināti piedalīties visi interesenti!

Lekcijas tiek organizētas “Dutch Jewish Humanitarian Fund” līdzfinansēta projekta ietvaros.

Dalīties