Šī gada nogalē Latvijā uzsākta viena no ievērojamākajiem starptautiskajiem salīdzinošajiem pētījumiem – Eiropas Vērtību pētījuma (EVP, European Values Study) 5.posma īstenošana!

Eiropas vērtību pētījums tiek īstenots ik pēc 8-10 gadiem, sniedzot ieskatu par idejām, uzskatiem, vēlmēm, un pilsoņu viedokļiem visā Eiropā. Tas ir unikāls projekts, kas ļauj izprast eiropiešu attieksmi pret visdažādākajām dzīves jomām: ģimeni, darbu, reliģiju, politiku, labklājību, apkārtējo vidi u.c. EVP uzsākts 1981. gadā un šobrīd aptver ne mazāk kā 47 valstis, tostarp Krieviju, Rumāniju, Gruziju , Serbiju  utt., paverot plašas salīdzinājuma iespējas starp dažādu reģionu un kultūru iedzīvotājiem.

Eiropas Vērtību pētījumā Latvija piedalās jau kopš 1990. gada, kas padara iespējamu sabiedrības morāles un vērtību analīzi jau trīsdesmit gadu garumā. EVS projekta galvenās priekšrocības ir ne tikai šķērsgriezuma dizains, kas ļauj novērtēt izmaiņas dinamikā, bet arī multidisciplinārā pieeja un iegūto datu salīdzināmība ar citu valstu datiem, pateicoties vienotam jautājumu protokolam.

“Covid-19 krīze jo īpaši aktualizē jautājumu, par to, kas mūsu sabiedrībai ir svarīgi – bez kā varam vai nevaram iztikt, kā mainās mūsu savstarpējās attiecības, uzticēšanās institūcijām, paļāvība uz Dievu, apmierinātība ar dzīvi. Visiem šiem jautājumiem pievēršas Eiropas vērtību pētījums, ļaujot iegūt unikālu skatījumu uz sabiedrību krīzes laikā,” norāda pētījuma vadītāja Latvijā asociētā profesore Inta Mieriņa.

Pētījuma rezultāti izmantoti gan publikācijās, gan pētnieciskajos ziņojumos. Tie sniedz iespēju saprast, kādas vērtības piemīt dažādām cilvēku grupām un kā tās sasaucas ar dažādiem valsts attīstībai svarīgiem rādītājiem, kā, piemēram, atbalsts demokrātijai, uzņēmējdarbībai vai sabiedrisko pakalpojumu uztvere. Izmantojot EVS datus, pētniekiem ir iespēja labāk izprast, kā laika gaitā mainās sabiedrības Eiropas reģionā, to vērtības un uzskati par fundamentāliem dzīves jautājumiem.

Aptaujā tiek aicināti piedalīties Latvijas iedzīvotāji 18 vai vairāk gadu vecumā. Mājsaimniecību atlase veikta pēc nejaušības principa no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra.  Dalība Eiropas Vērtību pētījumā ir brīvprātīga, intervija tiek veikta saskaņā ar zinātnisku pētījumu ētikas kodeksu un datu aizsardzības tiesisko regulējumu. Respondentu atbildes ir pilnībā anonīmas un tiek izmantotas tikai apkopotā veidā.

Protams, īstenot pētījumu Covid-19 apstākļos ir īpašs izaicinājums. Tādēļ aptaujas procedūra ir pielāgota situācijai, ko nosaka COVID-19 radītie ierobežojumi Latvijā. Tā paredz iespēju respondentam aizpildīt anketu 1) elektroniski, 2) intervētājam veicot tiešu interviju respondenta dzīvesvietā vai 3) aizpildot intervētāja izsniegtu papīra anketu pašaizpildei. Pētījums norisināsies līdz 2021. gada maijam.

Eiropas pētījuma vadība kopš 2018. gada uzticēta Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūtam, un aptauju īsteno Socioloģisko pētījumu institūts. Latvijā pētījumu finansē Pārresoru koordinācijas centrs, kas ir vadošā valsts attīstības plānošanas iestāde, kura sniedz priekšlikumus valdībai un Ministru prezidentam valsts reformu īstenošanai, kā arī Eiropas vērtību pētījuma fonds.

Pētījuma organizatori pateicas izlasē iekļuvušajiem respondentiem par atsaucību un atgādina, ka jautājumu gadījumā iespējams sazināties ar LU Sociālo zinātņu fakultātes speciālistiem: e-pasts anete.skrastina@lu.lv. Par praktiskie jautājumiem saistībā ar anketām, intervētāja vizīti utml. - ar aptaujas koordinatori pa tālr. 28742078.

Papildu informācija par pētījumu: https://europeanvaluesstudy.eu

Dalīties