No šī gada 30.marta līdz 1.aprīlim Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) un Sociālo un politisko pētījuma institūta (SPPI) vadošā pētniece Dr. Ieva Birka vizītē Īrijā tikās ar pētniecības projekta sadarbības partneriem.

Viena komandējuma diena tika pavadīta, tiekoties ar Maynooth universitātes pētniekiem Dr. Mark Boyle un Dr. Rob Kitchin, Maynooth University Social Sciences Institute (MUSSI) telpās. Abi pētnieki ir pasaules mērogā pazīstami ar diasporas politikas analīzi un ir konsultējuši valdības, lai risinātu jautājumus, kas izriet no mūsdienu mainīgās ekonomiskās un demogrāfiskās realitātes. Līdz šim projekta ietvaros sadarbība bija notikusi virtuāli, un šī bija pirmā iespēja projekta partneriem satikties klātienē. Tika apspriests līdz šim darītais, kā arī izstrādāts rīcības plāns turpmākai sadarbībai.

Otra diena tika pavadīta, aizvadot tikšanās, lai izprastu Īrijas Latvijas diasporu un tās iespējamo pienesumu Latvijas attīstībai. Latvijas vēstniecības telpās Īrijā, Dr. Birka tikās ar Jāni Sīli, Latvijas Republikas vēstnieku Īrijā. Tika pārrunāti diasporas jautājumi, kā COVID ir ietekmējis diasporas iesaisti pasākumos, nākotnes attīstības perspektīvas, kā arī digitālo komunikāciju ar diasporu.

Šobrīd Ieva Birka izstrādā projektu “Harnessing the Economic Potential of the Diaspora / Diasporas ekonomiskā potenciāla mobilizācija” (pētniecības pieteikuma Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/013), kas ir līdzfinansēts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem. Pētniecības pieteikuma mērķis ir apkopot pasaules praksi attiecībā uz diasporas iesaisti ekonomikas attīstībā, īpaši pievēršot uzmanību tam, kā modernās informācijas un komunikāciju tehnoloģijas (IKT) tiek pielietotas, lai veidotu diasporas tīklus, veicinātu diasporas iesaisti un sekmētu ekonomisko izaugsmi.

Maynooth Social Sciences Institute (MUSSI) un Dr. Mark Boyle tika izvēlēti kā pēc-doktorantūras projekta sadarbības partneri, jo MUSSI ir liela pieredze un ekspertīze konsultējot tieši valdības par diasporas stratēģijām. Dr. Mark Boyle labi pārzina un ir veicis vairākas publikācijas par Īrijas diasporas stratēģiju, un Dr. Rob Kitchin ir pasaules mēroga eksperts digitalizācijas jautājumos.

Dalīties