Komunikācijas zinātnes maģistranti Latvijas okupācijas muzeja mācību klasē. 2023. gada 14. marts. Vitas Zelčes foto

14. martā LU Sociālo zinātņu fakultātes komunikācijas zinātnes maģistranti viesojās Latvijas Okupācijas muzeja Audiovizuālo materiālu krātuvē un LU Filozofijas un socioloģijas institūta Nacionālās mutvārdu vēstures krājumā, iepazinās ar šās pētniecības jomas specifiku un tikās ar pētniekiem.

Latvijas Okupācijas muzeja Audiovizuālo materiālu krātuves vadītāja Evita Feldentāle studentus iepazīstināja ar muzeja darbību, misiju un vēstures komunikāciju dažādām auditorijām. Galvenā vērība tika veltīta Audiovizuālo materiālu krātuvē esošajam mutvārdu vēstures intervijām, intervēšanas praksei, kolekcijas papildināšanai, popularizēšanai un izmantošanai. Tikšanās liela daļa tika veltīta Evitas Feldentāles un viņas kolēģu pieredzes stāstiem, mutvārdu intervijas veikšanas metodikai un sekmīgas komunikācijai ar intervējamajiem veidošanai.

Komunikācijas zinātnes maģistrantus ar LU Filozofijas un socioloģijas institūta Nacionālās mutvārdu vēstures krājumu iepazīstināja vadošais pētnieks Kaspars Zellis un pētniece Ginta Elksne. Viņi stāstīja par mutvārdu vēstures kā pētniecības jomas izveidi un attīstību, kā arī par zinātnisko projektu īstenošanu un zinātniskajām ekspedīcijām. Sarunā tika akcentētas Latvijas etnisko grupu pagātnes naratīvu un stāstīšanas atšķirības un to saistība ar šīm grupām piederīgo cilvēku identitāti.

Maģistrante Gunta Kuļbanska atzīst: “Šajā vakarā dzirdētais manī “aizķēra” domu, cik gan svarīgi ir veidot laika liecības. Ikdienā bieži tas varbūt šķiet vienkārši interesanti – parunāties ar vecomammu par seniem laikiem, taču patiesībā tieši laika liecinieku stāsti ir tas ceļš, kā gūt emocionālas, īstas sajūtas gan par aizgājušo laiku svarīgiem un izšķirošiem notikumiem, gan par tīri sadzīviskām tradīcijām. Šie stāsti aiziet kopā ar aizejošo paaudzi, – pierakstīt tos ir mums katram pieejama nenovērtējama iespēja, par to aizdomājos, klausoties stāstus, skatoties pierakstītās un video formāta liecības. Un kā sacīja pētnieki –nekad jau nevar zināt, kura stāsta kura šķautne pēkšņi var kļūt svarīga. Paldies par viņu vērtīgo darbu un par dalīšanos pieredzē!” Maģistrante Jeļizaveta Simačeva piebilst: “Otrdienas vakarā devāmies vizītē uz divām mutvārdu krātuvēm. Vizītes laikā guvām ieskatu un ieguvām zināšanas par to, kā pētnieki ikdienā veic savu darbu. Pēc krātuvju apmeklējuma ir iespējas apdomāt iespējamus pētījumus šajā jomā, jo informācija, ko ieguvām patiesi bija interesanta.”

“Milzīgs gandarījums rodas, zinot, ka šīs redzētās mutvārdu liecības tiek apkopotas krājumos, grāmatās, filmās u.c. materiālos. Mums pašiem saglabājas apjomīgs atmiņu klāsts, ar kura starpniecību uzzinām ne tikai vēsturi, bet arī sīkāku notikumu attīstību un cilvēku piedzīvoto emocionālākās niansēs. Paldies par redzēto un galvenokārt iesaistītajai komandai par laikietilpīgo darbu, kas ietver ļoti daudz – krāt, apkopot, intervēt, kā arī izpētīt un dalīties zināšanās,” rezumē maģistrante Diāna Razumovska.

Studentu vizīte mutvārdu vēstures krātuvēs notika SZF maģistra studiju programmas “Komunikācijas zinātne” studiju kursa “Kvalitatīvās metodes komunikācijas pētījumos”.

Dalīties