25. martā LU Sociālo zinātņu fakultātes bakalaura studiju programmas “Komunikācijas zinātne” nepilna laika neklātienes studenti viesojās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB), lai iepazītos ar tās piedāvātājām studiju darbu sekmējošam iespējām un resursiem.

Vizītes pirmajā daļā studentiem tika piedāvāta nodarbība par LNB informatīvajiem resursiem – katalogiem, datubāzēm, meklēšanas sistēmām, kolekcijām, abonētājiem resursiem un to lietošanas noteikumiem, kā arī bibliotēkas piedāvāto pakalpojumu klāstu. Šo nodarbību vadīja Irēna Moreino un Līva Vē. Iegūtās zināšanas studentiem būs īpaši noderīgas, izstrādājot kursa darbu un bakalaura darbu. Pēc tam studenti Irēnas Moreino vadībā devās ekskursijā pa LNB ēku. Aplūkoja LNB kori, arhitektam Gunāram Birkertam veltīto ekspozīciju, Bērnu literatūras centru, Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavu, Periodikas lasītavu, Ziedoņa zāli u.c., kā arī LNB aktuālās izstādes. Vizītes noslēgumā Dr.hist. Mārtiņš Mintaurs studentus iepazīstināja ar LNB pastāvīgo ekspozīciju “Grāmata Latvijā”, kas ir vēstījums par Latvijas grāmatniecības vēsturi pasaules kontekstā vairāku gadsimteņu ilgumā. 


Studenti atzinīgi vērtēja LNB pavadītās vairāk nekā trīs stundas. Studente Ilze Eriņa atzina, ka “Latvijas Nacionālās bibliotēkas apmeklētājam, kas šeit ir ieradies pirmo reizi, galva griežas no dreļļu rakstiem uz grīdas un augstajiem griestiem, un arhitektoniski pārdomātajām telpām. Ir visa kā tik daudz interesanta, ka viena vai divas stundas ir par maz, lai iepazītu visu LNB piedāvāto. Obligāti ir jāizmanto gida pakalpojumi, tādejādi ir iespējams uzzināt daudz vairāk stāstu, kas mūs iedvesmotu izmantot LNB daudzveidīgās iespējas.” Savukārt Elizaveta Trudovaia par vizīti stāstīja: “Bibliotēkas apmeklējums palīdzēja ieraudzīt vairākas iespējas, ko bieži vien, ejot uz bibliotēku pēc grāmatas, mēs neredzam. Jaunas informācijas bija ļoti daudz, viss tika izsmeļoši pastāstīts un maksimāli daudz parādīts. Tagad man ir labas iespējas izmantot to visu, kā arī sniegt to informāciju tālāk saviem bērniem, lai viņi jau tagad varētu saprast, cik mums daudz ir pieejamo resursu, ko mēs varam izmantot.”


Studente Elza Elīza Ilješāne norādīja, ka “Latvijas Nacionālā bibliotēka trīs ekskursiju ietveros atbildēja uz viesiem interesējošajiem jautājumiem gan par bibliotēkas struktūras darbību, digitālajiem katalogiem un ēkas vēsturi, gan arī par izstādes ekspozīcijām. Bibliotēka izcēlās ar darbinieku atsaucību, radošumu un intelektualitāti. Ieteiktu līdzīgās ekskursijās doties tieši pirmo kursu studentiem, lai atvieglotu savu turpmāko zinātnisko darbību.” Viņas teikto papildināja Santa Bivbāne: “Nodarbība Latvijas Nacionālajā bibliotēkā bija jaunām zināšanām caurstrāvojošs piedzīvojums, kura laikā iepazīts vērtīgs resursu klāsts, kas noderēs gan studiju gaitās, gan arī profesionālajos izaicinājumos. LNB sniegtās plašās iespējas un iedvesmojošā vide rosina ceļu uz Gaismas pili mērot biežāk, turklāt stāstu par nodarbības gaitā gūto brīnišķīgo pieredzi jau esmu paguvusi nodot arī saviem draugiem. Iepazīšanās ar LNB pastāvīgo ekspozīciju “Grāmata Latvijā” LNB vadošā pētnieka Mārtiņa Mintaura vadībā raisīja domas par vēsturisko pamatīgumu, kas caurvij grāmatas attīstību Latvijā cauri gadsimtiem, savukārt ainava, kas pavērās no LNB kores, līdztekus Gunāram Birkertam veltītai ekspozīcijai, rosināja aizdomāties par personīgajiem kalniem un virsotnēm, uz kurām tiecos.” Arī Ilze Eriņa uzsvēra ekspozīcijas “Latviešu grāmata” sniegtās informācijas lielo nozīmi: “Lieliska iespēja ieraudzīt klātienē, teorijā apgūtos materiālus. Interesanti un saistoši ir klausīties pieredzējušu speciālistu stāstījumu, mazliet ar humoru un "iz dzīves" stāsti piedod pavisam citu nozīmi. Šādu vēsturisku nozīmīgu latviešu grāmatu retrospekciju būtu jāredz katram skolniekam un studentam Latvijā. Tā ir mūsu vēsture, kas stiprina mūsu latvietību.”

Visi LU SZF bakalaura studiju programmas “Komunikācijas zinātne” nepilna laika neklātienes studenti ir pateicīgi LNB darbiniekiem Jutai Žvirai-Kundrātei, Irēnai, Moreino, Līvai Vē un Dr.hist. Mārtiņam Mintauram par lieliski organizēto un saturiski ļoti vērtīgo ekskursiju. Vizīte LNB notika studiju kursa “Komunikācijas vēsture” ietvaros.

Vitas Zelčes foto
Attēls: LU SZF bakalaura studiju programmas “Komunikācijas zinātne” nepilna laika neklātienes studenti LNB korē. 2023. gada 25. marts.

Dalīties