16. jūnijā, 15:00 - Meža ielā 2, Jaunolainē notiks publiskā apaļā galda diskusija par digitālās transformācijas politikas ietekmi uz Olaines novada senioru dzīves kvalitāti un tiks publiskots pētījums, ko Latvijas Universitātes (LU) pētnieki veikuši kopā ar Olaines novada senioriem.

Pētījums veikts, izmantojot amatierzinātnes metodi, kura Latvijā ir vēl maz izmantota sociāliem pētījumiem. Viens no tās mērķiem ir pētāmās grupas iekļaušana pētījuma jautājumu veidošanā, datu vākšanā un analīzē, panākot pilnvērtīgāku un kopienai nozīmīgu rezultātu. Pētījumā piedalījās astoņi aktīvi novada seniori, kopumā veicot 17 intervijas ar novada senioriem, kuri dzīvo vieni.

Digitalizācija rada pārmaiņas sabiedrībā, ietekmējot ne tikai dažādu pakalpojumu pieejamību, bet arī mainot cilvēku attiecības un radot iespējas un izaicinājumus, kuru risināšanai nepieciešamas jaunas pieejas. Pētījumā atklāts, ka novada teritoriālā reforma, publisko un privāto pakalpojumu centralizācija galvenokārt paļaujas uz digitālo vidi, kura daļai senioru nav pieejama digitālo ierīču, internetam piekļuves vai lietošanas prasmju trūkuma dēļ. Tas senioriem traucē izmantot valsts un pašvaldību piedāvātos digitālos risinājumus, bet pašvaldībai neļauj sasniegt iedzīvotājus. Pētījums meklē iespējas situācijas uzlabošanai. Novadā darbojas spēcīga senioru kopiena, kas citiem palīdz risināt dažādas dzīves grūtības, tai skaitā arī tās, ko rada digitalizācija.

Pētījuma prezentāciju pavadīs diskusija par digitalizācijas nozīmi novada senioru dzīvē un atbilstošas atbalsta politikas veidošanu, kurā piedalīsies Līga Gulbe, Olaines novada pašvaldības domes priekšsēdētāja pirmā vietniece; Olaines sociālā dienesta pārstāves; Liene Priede, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Projektu pārvaldības departamenta Digitālo prasmju veicināšanas projektu nodaļas vadītāja; Edmunds Cepurītis, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas priekšsēdētājas vietnieks un Saeimas pārstāvis Eiropas padomē. Diskusiju vadīs LU Sociālo zinātņu fakultātes asociētā profesore Aivita Putniņa.

Pasākums organizēts projekta “Vieni bet kopā? Vientuļi dzīvojošo senioru digitālā (ne)vienlīdzība, rūpes un starppaaudžu attiecības (EQualCare)” ietvaros un ir daļa no plašākas Eiropas Komisijas iniciatīvas “Vairāk gadu, labāka dzīve” (JPI), kurā piedalās  Frankfurtes Gētes Universitāte (Vācija), Hankenas Ekonomikas skola (Somija) un Kārlstades Universitāte (Zviedrija).

Vairāk informācijas par projektu un diskusiju iespējams saņemt pa tālruni 27841774 vai e-pastu lina.orste@lu.lv.

Projekta numurs - Nr.1.1.1.5/17/I/002.

Dalīties