Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūtā pēc Labklājības ministrijas pasūtījuma izstrādāta Sociālā darba vārdnīca, kuras atklāšanas svētki norisināsies 18. augustā Latvijas Universitātes Zinātņu mājā.

Atklāšanas pasākums sāksies plkst. 15.00 ar diskusiju “Profesionālā valoda sociālajā darbā”, kura būs skatāma arī tiešraidē. Pasākuma otrā daļa no plkst. 16.30 būs veltīta Sociālā darba vārdnīcas atvēršanas svētkiem.

Jaunas sociālā darba vārdnīcas izdošana ir nozares profesionāļu vidū ilgi gaidīts notikums. Sociālais darbs atrodas dinamiskā attīstībā un profesija mainās līdzi laikam. Pastāvot kopējām globālā sociālā darba attīstības tendencēm, katrā pasaules reģionā un katrā valstī sociālais darbs attīstās, ņemot vērā vietējās vajadzības, kultūru, sociālekonomisko situāciju un labklājības valsts modeli. Attīstoties profesijai, attīstās arī profesijā lietotā valoda un terminoloģija, kas ir nozīmīga kā sociālā darba speciālistu saskarsmē ar pakalpojumu lietotājiem, tā arī savstarpējā komunikācijā un starpprofesionālajā sadarbībā.

Vārdnīcas autores, LU SZF pasniedzējas un pētnieces Baiba Bela, Līga Rasnača, Ieva Ozola, Vita Roga-Vailza, Aiga Romāne-Meiere un Endija-Straidoma Rezgale, ir ieguldījušas nozīmīgu darbu, stiprinot un pilnveidojot sociālās jomas terminoloģiju latviešu valodā. Vārdnīca tapusi ciešā sadarbībā ar zinātnisko redkolēģiju, valodas redaktori, terminu skaidrojumi regulāri apspriesti ar sadarbības partneriem no sociālā darba jomas profesionālajām organizācijām, nozaru ministrijām un sociālos darbiniekus izglītojošām valsts augstskolām, veidojot prakses vajadzībām atbilstošu vārdnīcas saturu.

Izdevums drukātā formātā tiks nodots Latvijas nozīmes bibliotēkām un izglītības iestādēm, kas gatavo nākotnes sociālā darba profesionāļus, kā arī pašvaldību sociālajiem dienestiem un citām jomas organizācijām. Pārējiem interesentiem vārdnīca pieejama elektroniskā formātā Labklājības ministrijas mājaslapā: https://www.lm.gov.lv/lv/media/23154/download?attachment

Diskusija tiešsaistē būs redzama Facebook platformā:  https://www.facebook.com/events/289382830263818

Dalīties