Latvija ir veiksmīgi noslēgusi dalību Eiropas Sociālā pētījuma (European Social Survey, ESS) 10. kārtā, kura norisi Latvijā koordinēja LU Sociālo zinātņu fakultātes Sociālo un politisko pētījumu institūta pētnieku darba grupa.

ESS 10. kārtas datu kopa, aptaujas anketa un cita pētījuma dokumentācija ir oficiāli publicēta ESS Datu portālā un ir brīvi pieejama lejupielādēšanai bez maksas, reģistrējoties ar e-pasta adresi. ESS Datu portālā publicēti visu gadu Eiropas Sociālā pētījuma dati: Search European Social Survey (nsd.no).

ESS ir starptautisks salīdzinošs socioloģisks pētījums, kas tiek realizēts Eiropā kopš 2001. gada. Reizi divos gados tiek īstenotas tiešās intervijas, aptaujājot konkrētu valstu iedzīvotājus, kuri tiek atlasīti pēc nejaušības un reprezentativitātes principiem. Ņemot vērā Covid-19 pandēmijas uzliesmojumu, ESS 10. kārtas aptauja tika organizēta attālināti, kombinējot tiešsaistes un pasta aptaujas metodes pēc ESS konsorcija speciāli izstrādātās un apstiprinātās metodoloģijas.

ESS dati ietver atbildes uz vairāk nekā 300 jautājumiem, kas ļauj novērtēt Eiropas valstu iedzīvotāju attieksmes un uzvedību dažādās jomās. Šie jautājumi fokusējas uz plašsaziņas līdzekļu patēriņu, institucionālo un sociālo uzticēšanos, demokrātiju, valdību un politiku, nacionālo un etnisko identitāti, veselību un labklājību, sociālo dzīvi, drošību, diskrimināciju, imigrāciju, klimatu, reliģiju un virkni demogrāfisko indikatoru. Papildus šīm jomām 10. kārtā tika izpētītas vēl divas tēmas: Eiropas iedzīvotāju izpratne par demokrātiju un digitālie sociālie kontakti. Tika iekļauti arī vairāki jautājumi par Covid-19 un novērtējumi dažādu institūciju darbam, cīnoties pret pandēmiju.

ESS vadošā iestāde darbojas Londonas Sitijas Universitātē (City, University of London) ESS direktora, profesora Rorija Ficžeralda (Rory Fitzgerald) vadībā. Izlases veidošanu un datu vākšanu Latvijā 10.kārtas ietvaros nodrošināja Centrālā statistikas pārvalde. Aptaujas izlase bija nejauša un reprezentatīva, atbilstoši veidota proporcionālajam Latvijas demogrāfisko grupu sadalījumam (sievietes, vīrieši; Rīga, pilsētas, lauku teritorija; vecuma grupas u.c.).Pandēmijas apstākļos aptaujas īstenošana notika nestandarta apstākļos, kuros klātienes interviju vietā aptauju Latvijā iedzīvotāji varēja aizpildīt tiešsaistē ar interneta anketas starpniecību vai aizpildot pa pastu saņemto aptaujas anketu. Aptauja norisinājās no 2021. g. novembra līdz 2022. g. janvāra beigām, savācot 1023 derīgas intervijas.

Pētījums Latvijā finansēts no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 26. maija noteikumiem nr. 259. Pētījuma administratīvo uzraudzību īsteno Izglītības un zinātnes ministrija un Latvijas Zinātnes padome.

Jautājumi par Eiropas sociālo pētījumu ir adresējami projekta nacionālajam koordinatoram Latvijā Jurijam Ņikišinam (jurijs.nikisins[@] lu.lv)

 

Dalīties