LU Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) Sociālo un politisko pētījumu institūta (SPPI) pētnieks Renārs Felcis Zinātnieku naktī 2023 29. septembrī vadīs diskusiju ar apmeklētājiem “Kā gatavojamies pārmaiņām? Dzīvojot krīžu saplūšanas laikā”.

Latvijas Zinātnes padomes (LZP) Fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas (FLPP) projektā “Gatavi pārmaiņām? Kopīgo dabas resursu ilgtspējīga pārvaldība” (LZP-2019 / 1-0319) uzdoti caurvijošie jautājumi par to 1) vai apzināmies vides, sociālās un ekonomiskās pārmaiņas un 2) vai esam tām gatavi?

Lai uz tiem atbildētu, pētnieku komanda, pielietojot daudzveidīgas sociālo pētījumu metodes (aptaujas, intervijas, fokusa grupu diskusijas, novērojumus utt.) dažādās gadījumu izpētēs dalīsies ar būtiskākajiem secinājumiem reģionos dzīvojošo cilvēku pieredzē un dabas resursu apsaimniekotāju un lietotāju pieredzē.

Pētnieki piedāvā šo pieredzi analizēt kā turpinoši pastāvošu pieredzi krīžu saplūšanas apstākļos, kur caurvijas klimata, vides, ekonomiskie, sociālie un morālie riski. Tāpēc, lai līdzveidotu izpratni un atbildi turpinošam vides sabrukumam, kas rada pieaugošu ietekmi uz sociālo un ekonomisko realitāti Latvijas reģionos, kā būtiskāko šīs stacijas aktivitāti Zinātnieku nakts apmeklētājiem pētnieki piedāvās diskusiju vai sarunu par jautājumu nevis “vai”, bet “kā” esam gatavi pārmaiņām, kuras pastāvīgi pieredzam savā sociālajā vidē – ģimenē, skolā, darbā un arī sabiedrībā krīžu saplūšanas laikā. Gatavība pārmaiņam šajā ziņā nenozīmē individuālu atbildību, bet skatījumu par nepieciešamajiem sociālajiem resursiem, kas palīdz Latvijas sabiedrībai būt gatavai turpinošām pārmaiņām.

Caurvijošais diskusijas jautājums - kā esmu gatavs/-a pārmaiņām jeb kā gatavojos pārmaiņām un sociāli vērsts – kā gatavojamies pārmaiņām? ietver šādus papildjautājumus, lai palīdzētu dalīties pieredzē par cilvēku attieksmi, pieredzi un rīcību:

  1. Kas palīdz gatavoties pārmaiņām sabiedrībā? Kādu politiku es atbalstītu, kas man palīdzētu būt gatavam/-ai pārmaiņām?
  2. Kas personīgi man palīdz gatavoties pārmaiņām?
  3. Kam ticēt un uzticēties pārmaiņu laikā?

Diskusija notiks 29. septembrī no plkst. 17.00 līdz 21.00, LU Akadēmiskā centra Dabas mājas (Jelgavas iela 1) 406. telpā. Plašāka informācija par Latvijas Universitāti Zinātnieku naktī šeit.

* * *

Latvijas Zinātnes padomes (LZP) Fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas (FLPP) projekta “Gatavi pārmaiņām? Kopīgo dabas resursu ilgtspējīga pārvaldība” (lzp-2019/1-0319) galvenais mērķis ir izzināt pastāvošās kopīgo dabas resursu pārvaldības prakses un līdzveidot izpratni un atbildi turpinošam vides sabrukumam, kas rada pieaugošu ietekmi uz sociālo un ekonomisko realitāti Latvijas reģionos.

Pētījums veikts Latvijas Zinātnes padomes finansētā FLPP projekta "Gatavi pārmaiņām? Kopīgo dabas resursu ilgtspējīga pārvaldība" (lzp-2019/1-0319) ietvaros LU Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) Sociālo un politisko pētījumu institūtā (SPPI).

A picture containing chart Description automatically generatedLogo Description automatically generated

Dalīties