LU Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) Sociālo un politisko pētījumu institūta (SPPI) pētnieks Elgars Felcis Zinātnieku naktī 2023 29. septembrī vadīs diskusiju ar apmeklētājiem “Plānota neaugsme vai neaugsme cauri krīzēm?”

Projektā “Gatavi pārmaiņām? Kopīgo dabas resursu ilgtspējīga pārvaldība” (LZP-2019 / 1-0319) laikā no 2019. līdz 2023. gadam esam pieredzējuši dažādu krīžu saplūšanu, kuras visas ir blaknes cilvēces attīstībai. Ekonomiskā izaugsme un neoklasiskās ekonomikas pamata principi ir tieši saistīti ar vides degradāciju. Tādēļ lai mazinātu negatīvās blaknes ir neizbēgama nepieciešamība fundamentāli pārskatīt valdošās ekonomiskās perspektīvas un koncentrēties uz labklājības un sociāliem mērķiem.

Neaugsmes (degrowth) kustība dod būtisku pienesumu šādu alternatīvu piedāvājumā un no marginālas kustības 2000. gadu sākumā ir plaši pārstāvēta 2023. gadā, ar simtiem publikācijām zinātniskajos žurnālos, starptautiskām konferencēm un pasākumiem Eiropas Parlamentā. Neaugsme nav ekonomiskā recesija, bet gan apzināta vīzija par labāku nākotni, kas izprot planētas robežas, sociālo taisnīgumu un citus ierobežojumus.

Zinātnieku nakts apmeklētājiem pētnieki piedāvās diskusiju par šiemjautājumiem. Vai mēs spējam iedomāties Latviju/Pasauli izmainītu krīžu rezultātā, ar citādāku ekonomisko sistēmu? Kādas pārmaiņas ir iespējams panākt plānojot vai kādas varētu notikt krīžu/katastrofu rezultātā? Degrowth by disaster or by design? Cik daudz sliktāk vēl varētu kļūt, balstoties klimata zinātnes, bioloģiskās daudzveidības un ekoloģiskās ekonomikas pētnieku secinājumos? Kā tas attiecas uz Latvijas realitāti?

Diskusija notiks 29. septembrī no plkst. 17.00 līdz 21.00, LU Akadēmiskā centra Dabas mājas (Jelgavas iela 1) 408. telpā. Plašāka informācija par Latvijas Universitāti Zinātnieku naktī šeit.

* * *

Latvijas Zinātnes padomes (LZP) Fundamentālo un lietišķo pētījumu programmas (FLPP) projekta “Gatavi pārmaiņām? Kopīgo dabas resursu ilgtspējīga pārvaldība” (lzp-2019/1-0319) galvenais mērķis ir izzināt pastāvošās kopīgo dabas resursu pārvaldības prakses un līdzveidot izpratni un atbildi turpinošam vides sabrukumam, kas rada pieaugošu ietekmi uz sociālo un ekonomisko realitāti Latvijas reģionos.

Pētījums veikts Latvijas Zinātnes padomes finansētā FLPP projekta "Gatavi pārmaiņām? Kopīgo dabas resursu ilgtspējīga pārvaldība" (lzp-2019/1-0319) ietvaros LU Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) Sociālo un politisko pētījumu institūtā (SPPI).

A picture containing chart Description automatically generated Logo Description automatically generated

Dalīties