Šī gada 22.-23.septembrī Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Diasporas un migrācijas pētījumu centrs (LU DMPC) rīkoja COST tīkla “Women on the Move” darbgrupas tikšanos.

COST tīklā ir iesaistījušies pētnieki no 52 valstīm, tostarp no Latvijas (LU), ar mērķi atklāt sieviešu-migrantu klātbūtni un līdzdalību Eiropas migrācijas procesos (vairāk informācijas šeit). Izmantojot dažādas metodes (t.sk., apzinot dažādus datu failus, piemiņas vietas, rakstītos avotus, veidojot dzīvesstāstu video u.tml.), pētnieki izgaismo sieviešu migrācijas pieredzi, individuālos stāstus, šķēršļus un iespējas migrācijas kontekstā. Tīkla starpdisciplinārais skatījums balstās uz plašu pieredzi vēsturē, socioloģijā, demogrāfijas, ekonomikas, antropoloģijas, politikas zinātnes un mākslas jomās, kā arī daudzās citās jomās. Dalība šajā tīklā sniedz LU SZF DMPC pētniekiem gan plašus starptautiskos kontaktus, gan arī bagātina starpdisciplināro skatījumu. Latvijas pārstāvis COST tīklā “Women on the move” ir LU DMPC vadītāja asoc.prof. Inta Mieriņa.

COST Action dalībnieku darbrgrupas tikšanās laikā Rīgā LU BVEF telpās Aspazijas bulvārī 5, piecu darbgrupu ietvaros divu dienu garumā notika diskusijas, apspriedes, darbs pie materiālu un avotu identificēšanas, un citiem COST Action paredzētajiem uzdevumiem. Tikšanās ļāva dalībniekiem arī uzzināt par vietējo migrācijas situāciju un Latvijas migrācijas vēsturi, apmeklējot muzeju “Latvieši pasaulē”. Lai bagātinātu projekta dalībnieku skatījumu ar vietējām perspektīvām, notika vietējo vieslektoru (asoc. prof. Baibas Belas, Maijas Krūmiņas, Mariannas Auliciemas, Māras Lazdas) uzstāšanās ar prezentācijām par Latvijas sieviešu migrācijas vēsturi. Tikšanās rezultātā identificēti jauni datu avoti par sievetēm-migrantēm dažādās Eiropas valstīs, jaunas piemiņas vietas un objekti, literatūra u.tml.  Izstrādāts un pilnveidots kopējs publikāciju plāns COST tīkla dalībniekiem, kas ļaus turpināt sadarbību un stiprinās Latvijas migrācijas pētnieku darba starptautisko ietekmi un redzamību.

Dalīties