2023. gada 5.-6. septembrī Rīgā, Ziemeļvalstu Ministru padomes birojā viesojās Ziemeļvalstu Labklājības centra pārstāvji. Centrs ir Ziemeļvalstu Ministru padomes kompetentā iestāde sociālās un veselības aprūpes jomā. Tā misija ir īstenot labklājības iniciatīvas Ziemeļvalstu reģionā, apkopojot un izplatot zināšanas par labklājības jautājumiem un nodrošinot instrumentus politikas veidotājiem nolūkā veicināt iedzīvotāju veselību un labklājību.

Uz tikšanos tika aicināti eksperti no Valsts kancelejas, Labklājības ministrijas un Latvijas Universitātes, kuri uzstājās ar ziņojumiem par aktuālajiem izaicinājumiem migrācijas, ienākumu nevienlīdzības un nabadzības jomā. Pasākumā ar referātu par Ziemeļvalstu un Baltijas valstu iedzīvotāju subjektīvo labklājības novērtējumu piedalījās arī LU SZF docents, vadošais pētnieks Jurijs Ņikišins – Eiropas Sociālā pētījuma (European Social Survey, ESS) nacionālais koordinators Latvijā.

Referātā tika aplūkoti un salīdzināti ESS dati no trīs Baltijas valstīm un piecām Ziemeļvalstīm, fokusā izceļot iedzīvotāju veselību, sociālo iekļaušanos, ienākumu uztveri, drošību un apmierinātību ar demokrātiju un sabiedrības pārvaldes institūciju darbu.

ESS ir starptautisks salīdzinošs sociāls pētījums, kas tiek realizēts Eiropā kopš 2001. gada. Pētījuma dati un dokumentācija, t.sk. par Latviju, ir brīvi pieejami lejupielādei un analīzei ESS mājaslapā.

Ar referāta prezentāciju ir iespējams iepazīties šeit.

Dalīties